2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: egy pünkösdi királyságot támaszthat alá a húsvéti alkotmány

LMP: egy pünkösdi királyságot támaszthat alá a húsvéti alkotmány


LMP01Dorosz Dávid szerint a Fidesz "elnyomó társadalompolitikája" és az azt kiegészítő büntetőpolitika az alaptörvény tervezetében is megjelenik.


Az LMP szerint a húsvéti alkotmánynak nevezett kormánypárti alkotmánytervezet "egy pünkösdi királyságot igyekszik alátámasztani" - Dorosz Dávid. Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s tagja úgy fogalmazott, hogy a Fidesz által az elmúlt időszakban folytatott "elnyomó társadalompolitika" és az azt kiegészítő büntetőpolitika az alaptörvény tervezetében is megjelenik.


Szerinte az alkotmánytervezet azon pontjai, amelyekkel a büntetőpolitikát akarják megerősíteni, vagy feleslegesek, vagy rossz irányba hatnak. Az alkotmány nem valós, hanem látszatmegoldásokat kínál, és ezeknek a valós megoldások hiánya érzékelhető a "cserben hagyott településeken", Gyöngyöspatán, Hajdúhadházon és Hejőszalontán is. Ha a tényleges életfogytiglani börtönbüntetés bevezetésétől azt várják, hogy akár csak fél százalékkal csökken a bűnözés, "akkor a Fidesznél elmentek otthonról".

Problémásnak nevezte azt is, hogy az alkotmánytervezet annak az alapelvnek "a teljes kiherélését tartalmazza", hogy ha valakit egyszer jogerősen elítéltek vagy felmentetek, akkor az ügyében nem lehet újra bírósági eljárást indítani.Hangsúlyozta, hogy a modern jogállamot és a jogbiztonságot alátámasztó alapelvek közül ez az egyik legfontosabb.

Dorosz Dávid szerint a Fidesz az elmúlt egy évben "lényegében módszeresen a rendőrség szétverésén és megfélemlítésén dolgozott". Jelezte, hogy az elmúlt hetekben a rendőrszakszervezetek sok jogos követeléssel és kívánalommal léptek fel. Utalt arra, hogy elmaradt a Fidesz választási programjában beígért 30 százalékos bérfejlesztés, ráadásul csökkentették a rendőrök cafetériáját és ruhapénzét is. Eközben a rendőröket és családjukat titkosszolgálati módszerekkel is megfigyelhetik - fűzte hozzá.
Az LMP álláspontját ismertetve azt mondta: olyan, a szociálpolitikával kiegészített büntetőpolitikára van szükség, amely elsősorban a bűnmegelőzésre, másodsorban a bűnismétlés elkerülésére, harmadsorban az áldozatsegítésre koncentrál.


A politikus ezt kiegészítené a rendőrség megerősítésével és átalakításával. Kijelentette, hogy Magyarországnak a másik három visegrádi országhoz hasonlóan el kell indulnia a helyi rendőrségek kialakítása felé.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-04-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite