2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: emeljék a minimálbér szintjére a közmunkások juttatását!

LMP: emeljék a minimálbér szintjére a közmunkások juttatását!


Az LMP segítségével fordul az Alkotmánybírósághoz (Ab) egy közmunkás a neki járó bérek ügyében - jelentette be Szél Bernadett, a párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten, a testület épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

közmunk


Közlése szerint a beadvánnyal egyfelől azt akarják elérni, hogy a közmunkások ne hetente, hanem havonta kapják a bérüket, másfelől szeretnék, ha a minimálbér szintjére emelnék a nyolc órában dolgozó közmunkások járandóságát. Szél Bernadett hangsúlyozta, hogy a törvényi változások miatt csak az érintett fordulhat az Ab-hez, ezért a beadványt nem ők, hanem egy a pártot az ügyben felkereső közmunkás fogja majd benyújtani. Hozzátette, hogy az LMP várja a további jelentkezőket is, akik számára beadványmintákat készített és ügyvédi segítséget is nyújt.


Mile Lajos képviselő a beadványt indokolva a sajtótájékoztatón életszerűtlennek és rossznak nevezte a heti fizetések rendszerét. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok nehezen tudják kigazdálkodni a heti kifizetéseket, amelyek ráadásul az adminisztrációs terheiket is növelik. Hozzátette, hogy a rendszer a közmunkásoknak is rossz, hiszen nekik nem hetente, hanem havonta kellene rendezniük a számláikat.

ezo_banner

HIRDETÉS


Szél Bernadett elmondta, azt is szeretnék, ha az Alkotmánybíróság megvizsgálná, megfelel-e az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének az, hogy a közmunkások csak 47 ezer forintot kapnak nyolc óra után, míg a nyílt munkaerőpiacon ugyanezért legalább minimálbér jár. Mile Lajos egy kérdésre válaszolva közölte, ennek az emelésnek a forrásait a felesleges látványberuházások leállításával és a korrupció visszaszorításával meg lehetne teremteni.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite