2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: forduljon Alkotmánybírósághoz az ombudsman a felsőoktatási jelentkezési határidő miatt

LMP: forduljon Alkotmánybírósághoz az ombudsman a felsőoktatási jelentkezési határidő miatt!


Az LMP parlamenti frakciója arra kéri Szabó Máté ombudsmant, forduljon Alkotmánybírósághoz, kérjen utólagos normakontrollt a "súlyosan jogkorlátozó" felsőoktatási kormányhatározat miatt, amely a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezési határidőt határozza meg - közölte Osztolykán Ágnes LMP-s országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten.

alkotmanybirosagegy


A Felsőoktatás - életre szóló döntés két hét alatt? című sajtótájékoztatón a parlament oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke emlékeztetett arra, hogy az ombudsman csütörtökön közleményben állapította meg: szerinte jogsértő a kormányhatározatban meghatározott, a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezési határidő. Osztolykán Ágnes hangsúlyozta: a február 15-i felsőoktatási jelentkezési határidővel előállt egy olyan helyzet, amelyben a diákok nem tudnak felelős döntést hozni, "ami egy életre szól". A túl kevés idővel ellehetetlenítik és megnehezítik a továbbtanulni szándékozók döntését, és ezzel együtt a családjaikét is - tette hozzá.


A képviselő "nonszensznek és nevetséges lépésnek" nevezte, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár végül "humánusan" kilenc nappal meghosszabbította a felsőoktatásba való jelentkezés határidejét. Annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányzat kilenc nappal nem segít ezeken a fiatalokon. "A kézivezérelt felsőoktatás átgondolatlan irányba halad, ilyen körülmények között nem lehet továbbra sem felelős döntést hozni, és átgondolni egy fiatalnak azt, hogy hogyan is tervezze a jövőjét" - fogalmazott az ellenzéki politikus.


Az oktatási államtitkárság csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a felsőoktatási intézményekbe. A közlemény szerint az államtitkárság elindította a módosításhoz szükséges jogi eljárást, amelynek értelmében legkésőbb február 24-én éjfélig kell a jelentkezéseket elektronikusan, illetve hagyományos módon postára adni.


Aznap a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája azt kezdeményezte, hogy legalább tíz nappal tolják ki a jelentkezési határidőt. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek azt mondta, azért tartják szükségesnek a február 15-i határidő meghosszabbítását, mert véleményük szerint nem elegendő a rendelkezésre álló idő. A felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítése január 31-én jelent meg, az idei, intézményekre, képzési területekre és szakokra lebontott keretszámokat január 20-án hozták nyilvánosságra.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite