2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: hétfőn indulhat az aláírásgyűjtés a népszavazási kezdeményezésekben

LMP: hétfőn indulhat az aláírásgyűjtés a népszavazási kezdeményezésekben


Hétfőtől országszerte kitelepülő standokkal és internetes mozgósító kampánnyal indulhat a Lehet Más a Politika (LMP) népszavazási aláírásgyűjtése, amelyről az ellenzéki párt hétvégi tisztújító kongresszusa dönt - derült ki egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

aláírás


Ha az LMP hétvégi kongresszusán pozitív döntés születik a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban, akkor hétfőtől négy kérdésben kezdheti el az aláírásgyűjtést a párt: arról, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra, ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni, valamint szabadságot kettőnél több részletben továbbra is csak a munkavállaló kérésére lehessen kiadni. A hitelesítéshez 200 ezer aláírás összegyűjtése szükséges, amire április 2-ig van határidő.


Az LMP elindít egy külön erre a célra fejlesztett Facebook alkalmazás, amely a mozgósítást "vírusszerűen" továbbítja majd, de nem elsősorban a "like-olásra" épít, hanem konkrét feladatok, vállalások kiosztását teszi lehetővé és ellenőrizhetővé egy call centeren keresztül. A internetes mozgósító kampány eredményeképpen 50-60 ezer aláírást vár a párt, emellett azzal számolnak, hogy saját meglévő szervezetükkel, aktivistáikkal további 180 ezer aláírást tudnak összegyűjteni egy hónap alatt. Harmadik elemként arra is számítanak, hogy társadalmi szervezetek, szakszervezetek is bekapcsolódnak a gyűjtésbe.


Országszerte 80 aláírásgyűjtő standdal települ majd ki az LMP mindig változó helyszíneken, ahol a párt "ismert arcai" is részt vesznek az aláírásgyűjtésben. A háttérbeszélgetésen elhangzott az is, hogy összesen 30 millió forintot fordítanak az aláírásgyűjtő kampányra, ugyanakkor elindítanak egy külön donorkampányt, hogy további forrásokat gyűjtsenek, illetve kapnak nemzetközi segítséget is az Európai Zöld Párttól, bár ez nem anyagi, hanem szakmai segítségnyújtás lesz. A többi ellenzéki népszavazási kezdeményezésre adható reakcióival kapcsolatban az LMP-nél úgy vélték: ha az MSZP vagy akár a Jobbik úgy dönt, hogy bekapcsolódik az aláírásgyűjtésbe, akkor "nem fogják elpofozni őket" a gyűjtőívektől.


Az LMP azt szeretné elérni, hogy a népszavazási kezdeményezésük szimbolikus döntés legyen arról, hogy hosszú távon milyen irányba menjen Magyarország: a felzárkózás vagy perifériára szorulás irányába. A kezdeményezésekkel a "kiszolgáltatottság ellen" akarnak fellépni, ez lesz a szlogen is. Arról is szó volt, hogy az Alkotmánybíróság döntésétől függően egy ötödik kérdésben is lehet népszavazás, arról, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-03-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite