2019. április 19., péntek - Emma
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: már most megbukik a költségvetés

LMP: már most megbukik a költségvetés


Az LMP véleménye szerint a tavalyi évhez hasonlóan idén februárban is megbukik a költségvetés - írja az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Vágó Gábor és Scheiring Gábor.

Vágó Scheiring


A két politikus úgy fogalmaz, hogy a kormány, "megijedve a Kohéziós Alap lehetséges zárolásától", arra utasította a minisztereket, hogy már ebben az évben százmilliárd forintos nagyságrendű zárolásokat hajtsanak végre és több százmilliárdos megtakarítást tervezzenek jövőre. Meglátásuk szerint ez azt jelenti, hogy az idei költségvetés "sem élt tovább, mint a tavalyi, amely szintén már februárban megbukott és módosításra szorult".


Közleményükben groteszknek nevezik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint "azért nem megszorítás vagy kiigazítás az intézkedés, mert csak ugyanazt csinálja, mint tavaly". A képviselők azt írják, hogy ez igaz is, mert az Orbán-kormány már 2011 februárjában "kénytelen volt kétszázötvenmilliárd forintot zárolni, amit szeptemberben újabb zárolások és megszorítások követtek". A kettő között pedig júniusban gyakorlatilag egy pótköltségvetést fogadott el az Országgyűlés - áll a szövegben. Azt írják, már második éve nyilvánvaló, hogy a kormány és a Matolcsy György vezette gazdasági tárca "képtelen felnőni a feladathoz, ami egy éves költségvetés szakmailag tisztességes tervezését és végrehajtását jelenti".


Nehéz úgy fenntartható költségvetést csinálni, hogy a Fidesz ragaszkodik az egykulcsos adóhoz - fogalmaznak a politikusok, akik pártjuk nevében nyomatékosan felszólítják a kabinetet: "azonnal függessze fel a felső középosztály feltőkésítését", hogy finanszírozni tudja az iskolákat, a kórházakat a közlekedést és más, mindenki számára hasznos közszolgáltatásokat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-02-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite