2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: nem a helyben élők kapják meg az állami földeket

LMP: nem a helyben élők kapják meg az állami földeket


Az LMP véleménye szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nem mondott igazat, amikor az állította, hogy a helyben élő gazdálkodók kapják meg az állami földeket - reagált Szabó Rebeka a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra.

termofold


A mezőgazdasági bizottság tagja Fazekas Sándor szavait úgy minősítette, hogy "egy hiteltelenné vált miniszter szánalmas magyarázkodását hallottuk" a kormány agrárprogramjáról és az új földtörvényről. Szabó Rebeka emlékeztetett: pártjuk az utóbbi hónapokban többször is felhívta a figyelmet arra, nem a helyben élők kapják meg az állami földeket, azokat ugyanis a kormány a "saját klientúrájának kiépítésére" használja. Kérdésre válaszolva hozzátette, ezt erősíti meg egyfelől Ángyán József volt államtitkár tanulmánya, amelyet Fazekas Sándor megkérdőjelezett, de az LMP valósnak fogad el, illetve ez a saját személyes tapasztalata is.


A csütörtökön elhangzottak is azt támasztották alá, hogy a kormány még távlati célként sem készül a nagybirtokok felszámolására és egy, a kis és közepes családi gazdaságokat előtérbe helyező földreformra - sorolta kritikáit. A képviselő azt mondta, hogy a földnyilvántartást valóban rendbe kell tenni, de azt nem önkéntes bevallásokkal és büntetésekkel kell végrehajtani. Szabó Rebeka ehelyett egy átlátható országos adatbázis felállítását sürgette.


Kitért arra is, hogy a Nemzeti Földalap szerepének erősítését jó elképzelésnek tartanák, "feltéve, hogyha az NFA az utóbbi hónapokban (...) az állami földbérletek körüli botrányok kapcsán nem vált volna teljes mértékben hiteltelenné a gazdálkodók szemében". Szabó Rebeka pártja nevében arra szólította fel a kormányt, hogy ne játssza el a vidék felemelkedésének az egyetlen esélyét, inkább hajtsa végre a kormányprogramban és a Nemzeti Vidékstratégiában foglaltakat.

ezo_banner

HIRDETÉS


Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Fazekas Sándor által is említett széleskörű társadalmi vitáról látszik, hogy azt a kormány nem gondolja komolyan. Hozzátette, ha valóban kíváncsiak a véleményükre, akkor azt szívesen megosztják. Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön közölte: Magyarországon a kormány a mezőgazdaságot stratégiai ágazatként kezeli, amely prioritást élvez, és a kormány egyértelmű szándéka és célja, hogy a magyar vidék egyre versenyképesebb legyen, munkát adva egyre több embernek.


"Megvédjük a magyar földet, ezt a feladatot vállalta a vidékfejlesztési tárca" - hangoztatta Fazekas Sándor az új földtörvény koncepciójával kapcsolatban. Ez összhangban van a kormányprogrammal és a Nemzeti Vidékstratégiával, a magyar föld ugyanis nemzeti kincs, megélhetést ad a magyar embereknek, a gazdáknak - fejtette ki a tárcavezető, hangsúlyozva: ezért az új földtörvény előkészítése során a magyar gazdák érdekeinek figyelembevétele volt az elsődleges.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite