2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: nem teljesült Pintér Sándor ígérete

LMP: nem teljesült Pintér Sándor ígérete


LMP01Az LMP úgy véli, nincs semmi eredménye a kormány látszatintézkedéseinek; megbukott Pintér Sándor belügyminiszter "elhíresült" mondata, miszerint két hét alatt rend lesz az országban.


A vidék, és a kistelepülések közbiztonsági helyzetéről, a kormány elmúlt hónapokban tett intézkedéseinek következményeiről gyűjt tapasztalatot az LMP; azt szeretnék felmérni, hogy ezek a döntések milyen mértékben befolyásolták az emberek életét.


„Nincs eredménye a látszatintézkedéseknek"


Dorosz Dávid (LMP) országgyűlési képviselő, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja azt mondta: tapasztalatai szerint egyértelművé vált, hogy "azok a látszatintézkedések, amelyeket Pintér Sándor, illetve az Orbán Viktor vezette kormány bevezetett, semmilyen eredménnyel nem jártak".


Hozzátette: a belügyminiszter "elhíresült" mondata, hogy két hét alatt rend lesz, "megbukott, nem teljesült." Értékelése szerint a vidéki kis falvakban nem javult a közbiztonsági helyzet, "sőt a kormány igazságtalan, szegényellenes gazdaság- és társadalompolitikája miatt ezeken a településeken a feszültségek csak fokozódtak".


A rendőrség nem tudja ellátni minden feladatát


Úgy fogalmazott: a kormány egy rossz helyzetben lévő közbiztonságot vett át múlt év májusában, de ezt most már katasztrófa közeli helyzetté fokozta. Szerinte a Fidesznek az a "lekezelő politikája", amivel a "rendőrség állományát megfélemlíti és leépíti", már érezhető hatású. A rendőrség ugyanis nagyon rossz helyzetben van, nem tudja ellátni minden feladatát, és ezt az emberek is érzik - fejtette ki véleményét a politikus.


Álláspontja szerint nem megfelelő a rendőri jelenlét a kisfalvas régiókban, a megszorítások pedig - cafetéria, ruhapénz elvétele, megkurtítása, a beígért 30 százalékos illetményemelésnek a teljes elmaradása, illetve a semmiségi törvény és a titkosszolgálati eszközök bevezetésének lehetősége, hogy ezekkel figyeljék meg a rendőrt, vagy családtagjait -, az egész állományt megfélemlítette, elbizonytalanította. "Így nem lehet közbiztonságot teremteni" - fűzte hozzá.


Ugrásszerűen emelkednek a bűncselekmények


Dorosz Dávid azt mondta: a közbiztonság tovább romlott azzal, hogy a kormány szinte "megvágta" a közmunkaprogramot. Ennek az lett a következménye - amióta mindez érzékelhető -, hogy ugrásszerűen megnőtt a kisfalvakban a vagyon elleni bűncselekmények száma.


A megoldás szerinte az lehet, ha a rendőrség jobban bekapcsolódik a lakosság életébe, és sokkal nagyobb jelenlétre is szükség van. Példaként említette a másik három visegrádi országban a rendőrségi szervezet felépítésének rendszerét.


Megjegyezte: emellett nem egy látszatintézkedésekre épülő büntető politikát kell folytatni, hanem olyat, amely hatékony, valós visszatartó ereje van és megakadályozza a visszaesést.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite