2020. február 18., kedd - Bernadett
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: Orbán éppen olyan felkészületlen, mint miniszterei

LMP: Orbán éppen olyan felkészületlen, mint miniszterei


Az LMP szerint a brüsszeli uniós csúcstalálkozón történtek azt bizonyítják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppen annyira felkészületlen, mint kormányának miniszterei. Az ellenzéki párt parlamenti vitanapot követel a témában.

Scheiring Gábor


Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a délelőtti brüsszeli "bohózat", az, hogy "óránként változott a kormány álláspontja", nemcsak a magyar kabinet alkalmatlanságát mutatja, hanem egy egész országból csinált bohócot az EU előtt.


"Ezt a zavart jól mutatja az is, hogy a forint drasztikus esésbe kezdett a nap elején" - mondta az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy a miniszterelnök egy olyan szerződés aláírásával kapcsolatban "hezitál", amely sok esetben hasonló szabályokat tartalmaz, mint amilyeneket ő "áttolt" a magyar parlamenten. Orbán Viktor a "hezitálással meglebegtette", hogy azoknak az álláspontjára helyezkedik, akik nem akarnak egyértelműen állást foglalni a spekulációval szemben - vélekedett.


Az LMP szerint arra lett volna szükség, hogy a miniszterelnök egyértelmű elköteleződést mutasson az új európai együttműködés mellett, azzal, hogy a végső szót a magyar parlament mondja ki - közölte Scheiring Gábor, hozzátéve: ezért követelik, hogy a lehető leghamarabb hívjon össze a kabinet országgyűlési vitanapot, ahol a képviselők meg tudják tárgyalni a kérdést.


Péntek reggeli bejelentés szerint az euróövezeti országok és több további európai uniós tagállam - összesen huszonhárom - kormányközi szerződést köt annak érdekében, hogy új szabályokat vezessenek be a pénzügyi fegyelem szigorítására. Négy euróövezeten kívüli EU-tagállam nem jelezte csatlakozási szándékát: Nagy-Britannia, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Svédország.


A magyar álláspontot Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta, hogy az Országgyűlésnek meg kell vitatnia ezt a kérdést, mert a megállapodás tartalma a nemzeti szuverenitást is mélyen érinti. A csehek és a svédek is azt jelezték, hogy döntés előtt konzultálniuk kell a parlamenttel. Nagy-Britannia esetében viszont David Cameron miniszterelnök egyértelművé tette, hogy megítélése szerint a kidolgozott feltételek elfogadása nem állt az ország érdekében.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-12-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite