2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: rossz ötlet a határon túli magyarok szavazati jogának biztosítása

LMP: rossz ötlet a határon túli magyarok szavazati jogának biztosítása


LMP01Az LMP sem elméletben sem gyakorlatban nem fogja támogatni, hogy a határon túli magyarok szavazati jogot kapjanak - ismertette az MTI-vel szerdán a párt véleményét Dorosz Dávid.

A képviselő a fideszes Gulyás Gergely keddi televíziós interjújára utalt. A kormánypárti politikus arról beszélt, vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti. Később a Duna Televíziónak úgy nyilatkozott: ez nem feltétlenül jelentene általános választójogot.

Dorosz Dávid érvként azt hozta fel, hogy a modern jogtudomány szerint a szavazati jog a modern államokhoz kötődik, az állam pedig területi alapon szerveződik. Kitért arra is, hogy amikor a parlamentben fél évvel korábban a kettős állampolgárságról vitáztak, a Fidesz többször is kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban nem lesz szó választójogról. "A Fidesz akkor nem mondta el a teljes igazságot" - összegezte véleményét a képviselő, hozzátéve, már akkor is lehetett látni, hogy eközben egyes kormánypárti politikusok, például "Semjén Zsolt már akkor is kibeszéltek a sorok közül és már akkor is megfogalmazták ezt az igényt".

A képviselő azt mondta, hogy akkor megbíztak a kormányban, illetve a Fideszben, ezért támogatták a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat elfogadását, de benne személy szerint már akkor is kétségeket ébresztettek ezek a nyilatkozatok és ezért is tartózkodott a zárószavazásnál.

Kapcsolódó cikk a témában: Gulyás Gergely: a választójogot nem kötnék állandó magyarországi lakhelyhez


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite