2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: tenyeréből etetné a kormány a neki kedves színházakat

LMP: tenyeréből etetné a kormány a neki kedves színházakat


Az ellenzéki párt szerint a most hatályos előadóművészi törvény sem jó, de ha hétfőn elfogadják a módosítását, akkor az "végzetes károkat" okozhat.

Karácsony Gergely


Csak a színházakra gyakorolt politikai befolyás erősítését eredményezi az előadóművészeti törvény módosítása - közölte az LMP. "A kezéből etetheti a kormány a neki kedves színházakat, ha hétfőn a parlament elfogadja az előadó-művészeti törvény módosítását. Az LMP szerint meg kellene őrizni a jelenlegi kiszámítható finanszírozási rendszert, és továbbra is a szakmai szervezetekre kellene bízni a döntéseket" - olvasható Karácsony Gergely LMP-s országgyűlési képviselő, a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöke által jegyzett közleményben.

A mostani törvény sem tökéletes


Az ellenzéki párt szerint a jelenlegi törvény sem tökéletes, azonban nagy érdeme, hogy kiszámítható és politikamentes finanszírozást biztosít a társulatoknak. Az előterjesztők a törvény módosítását a minőségi szempontok erősítésével indokolják, de ezzel valójában csak a politikai befolyás növekedését fogják elérni. A jelenlegi szabályozás alapján a szakmai szervezetek által delegált Előadóművészeti Tanács hozza a legfontosabb döntéseket, a módosítás elfogadása után viszont csak a miniszter által felkért bizottságok szava fog számítani.


A politikai befolyás erősítése "végzetes károkat okozhat az amúgy is túlságosan megosztott magyar kulturális életben" - véli az LMP, amely szerint az új jogszabály nem biztosít majd semmilyen garanciát a minimális támogatási részarányuk ellenére kiemelt művészi értéket létrehozó független színházaknak sem.


Három kategória lehet


Az előadóművészeti törvény módosításának lényegi eleme, hogy a jelenlegi hat helyett három nyilvántartási-támogatási kategóriába sorolná az előadóművészeti szervezeteket. Lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek. Normatív támogatást a jövőben az első két kategória kaphat.


A módosítás szerint megszűnne az Előadóművészeti Tanács, helyette létrejönne a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács, de nem szűnik meg a kulturális érdekegyeztető tanács, amelyet a miniszter hívhat össze.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite