2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen

LMP: újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen


Az LMP információi szerint újabb uniós kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen a hulladékos közszolgáltató magánvállalkozások szolgáltatásból való kiszorítása és a kormányzat "erőszakos államosítási törekvései" miatt.

Jávor Benedek

Jávor Benedek


Jávor Benedek frakcióvezető és Szilágyi László képviselő erről szóló, MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye egy általuk megszerzett minisztériumi levelezésre hivatkozik.


Azt írták: napi 27 ezer euró pénzbírságot fizethet Magyarország, ha az Európai Bíróság helyt ad az Európai Bizottság indítványának, és megbünteti Magyarországot a hulladék keretirányelv átvételének elmulasztása miatt. A hulladékkeletkezés hatékony megelőzését és a hasznosítás ösztönzését szolgáló uniós jogszabály rendelkezéseit 2010 decemberéig kellett volna átültetni, de ez nem történt meg, helyette a kormány "újabb uniós retorziókat kockáztat a hulladékos szabályozás piacellenes, az európai jog alapelveit sértő átalakításával" - fogalmaztak.


Az LMP egy a párt birtokába került, minisztériumok közötti levelezésre hivatkozik, amelyik szerint már az illetékes tárcáknál van az az Európai Bizottságtól érkezett megkeresés, amely a hulladéktörvényre vonatkozó, nagyon súlyos kifogásokat tartalmazza. A bizottság elsősorban a hulladékgazdálkodás államosítását és a magánvállalatok kártalanítás nélkül történő kiszorítását sérelmezi - közölték. Hozzátették, hogy a brüsszeli állásfoglalás szerint a notifikáció alatt álló magyar törvény ellentétes a szolgáltatásnyújtás szabadságára, a letelepedés és a tőkemozgás szabadságára vonatkozó európai előírásokkal és vélhetően a közbeszerzési szabályokkal is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-08-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite