2020. május 26., kedd - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: a kormánynak nincs foglalkoztatáspolitikai víziója

LMP: a kormánynak nincs foglalkoztatáspolitikai víziója


Az LMP véleménye szerint a kormánynak semmiféle foglalkoztatáspolitikai víziója nincs - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, jelezve, hogy pártja hamarosan egy zöldmunkahely-teremtési koncepciót mutat be.

LMP01


A kabinet intézkedéseit bíráló ellenzéki képviselő úgy értékelte, a munkahelyvédelmi akcióterv drága és nem is megfelelő hatékonyságú, csak a már meglévő munkahelyek megőrzésére szolgál, nem pedig arra, hogy újakat teremtsen. A közmunkaprogramot kritizálva közölte: ilyen nagy méretű program sehol a világon nincsen. Hozzátette, két latin-amerikai országban indítottak hasonló méretűeket, de mindkettőt bezárták, mert nem voltak hatékonyak. A magyar kormány viszont nemhogy nem módosítja a programot, de "sikerpropagandát varázsolt köré" - fogalmazott.


Szél Bernadett külön kiemelte, hogy jelenleg azt sem lehet tudni, pontosan hányan vesznek részt a közmunkában. Bevett trükknek nevezte, hogy kétszer számolják el azokat az embereket, akik két különböző időszakban is részt vesznek a programban. Kijelentette: a sikernek viszont nem az lenne a valódi kritériuma, hogy minél többen dolgozzanak közmunkában, hanem az, hogy közülük minél többen tudjanak visszatérni az elsődleges munkaerőpiacra. A Belügyminisztérium felmérésére hivatkozva azt mondta, hogy az ilyen emberek aránya viszont nagyon csekély, mindössze hét százalék.


Eközben a munkanélküliek aránya egy év alatt hétezer fővel, a fiatalok munkanélkülisége pedig három százalékponttal nőtt egy év alatt, 2009 óta nem volt ennyire alacsony az új álláshelyek száma és soha nem szűnt meg annyi cég, mint 2012-ben - közölte. Az LMP egy négy fejezetből álló zöldmunkahely-teremtési koncepciót dolgoz ki, amelyik kifejezetten a megújuló energiaforrások és az épületenergetikai beruházások használatában, valamint a szociális gazdaságba való befektetésben gondolkodik - jelentette be. Kifejtette: a helyi erőforrásokra alapozva akarják fejleszteni a gazdaságokat és ezzel párhuzamosan javítani szeretnék a regionális közlekedést. Ennek érdekében országjárásba kezdenek, amelynek során kifejezetten helyi, szociális gazdaságokat vizsgálnak meg.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-01-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite