2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonLMP:az önkormányzati rendszert a hiány és a pazarlás jellemzi

LMP:az önkormányzati rendszert a hiány és a pazarlás jellemzi


A mai magyar önkormányzati rendszert a hiány és a pazarlás jellemzi - ismertette az LMP álláspontját Szabó Zsolt választmányi tagtársával közösen tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Falusi Norbert.

LMP01

A kecskeméti önkormányzati képviselő hozzátette, hogy eközben az önkormányzati közszolgáltatásokhoz való hozzáférés egyre igazságtalanabb lett. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hat évben körülbelül ezer milliárd forintnyi forrást vontak ki az önkormányzati finanszírozási rendszerből, emiatt a közszolgáltatások ellátása fenntarthatatlanná vált és tovább növekedtek a települések közötti különbségek. A politikus megemlítette azt is, hogy ezzel párhuzamosan a települések adósság- és kötvényállománya hatalmasra duzzadt.

A problémáért egyaránt felelőssé tette a volt MSZP-kormányokat illetve a 2006 óta a posztjukon lévő „narancsos önkormányzati vezetőket".

Hangsúlyozta, hogy 2008-ig elsősorban a kétezer főnél kisebb lakosságú településeken indultak adósságrendezési eljárások, de most már több város is csődközeli helyzetbe került, miközben a fizetésképtelenség elérte a megyéket is.

Pártja elképzeléseit ismertetve hangsúlyozta, hogy elvetnek mindenfajta központosításra törekvő lépést valamint ellenzik a kormány neoliberális gazdaságpolitikáját. Az LMP nevében ezek helyett a decentralizáció és a zöld fordulat mellett áll ki. Utóbbin keresztül ugyanis - véleményük szerint - fenntartható módon lehetne finanszírozni az önkormányzati rendszert és valós bevételekhez lehet juttatni a településeket.

Szabó Zsolt azt jegyezte meg, hogy a kormányzat az egykulcsos adórendszerrel „újabb csapást mér" az önkormányzatokra. Számításaik szerint 2013-ban az önkormányzatok húsz százalékkal jutnak kevesebb bevételhez. Felhívta a figyelmet, hogy miután ekkor már folyamatosan törleszteniük kell a hiteleket illetve fizetniük a kibocsátott kötvények után, így a települések teljesen ellehetetlenülhetnek.

A politikus végül azt mondta, hogy ha Orbán Viktor, a bejelentéséhez híven nem fog szakítani az egykulcsos adórendszerrel, „akkor legalább arra kérjük, hogy legyen előrelátó, és kezdjen el már a 2012-es költségvetési ciklusban foglalkozni az egykulcsos adórendszerből származó önkormányzati problémákkal" - közölte Szabó Zsolt.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-09-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite