2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: az országnak szüksége van a stabil bankrendszerre

LMP: az országnak szüksége van a stabil bankrendszerre


Az LMP szerint egy felelős kormány nem utcai harcosként viselkedik a gazdasági szereplőkkel és tekintettel van arra, hogy az ország csak egy stabil bankrendszerrel képes működni - reagált a kormányfő hétfői, az országvédelmi akcióterv ismertetése során tett bejelentéseire kedden Ertsey Katalin.

ertseykatalin

A képviselő, aki az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága ülése szünetében tartott sajtótájékoztatót, azt mondta, hogy ha a bankok képesek nyugodt és kiszámítható módon profitot termelni és viselni a közterheket, akkor képesek hitelezni a gazdaságot és akkor „nem rendül meg a forint, nem szakad be BUX egy-egy ilyen ötletelés kapcsán".

Emlékeztetett az LMP tavaly nyári figyelmeztetésére, hogy „nem bokszmeccset kell folytatni a bankszférával", hanem olyan hosszú távú megállapodásokat kötni, amelyek által a pénzintézetek képesek profitot termelni, de eközben nagyobb részt vállalnak a közterhekből is. Szavai szerint a kormány viszont idén nyárig „körömszakadtáig védte a bankok érdekeit", most pedig „hirtelen megfordultak a lovon (...) egy nagyon váratlan és nagyon veszélyes manőverbe kezdtek, amivel minden költséget rá akarnak terhelni a bankokra".

Ertsey Katalin megjegyezte, hogy a miniszterelnök által hétfőn bejelentett programpontok közül hármat pártjuk már márciusban letett az Országgyűlés elé. Mint mondta: akkor nem kapott támogatást az a javaslatuk például, hogy jöjjön létre egy, a devizahitelezés alakulását vizsgáló bizottság. Ez a testület megvizsgálta volna a megoldási lehetőségeket is. Hozzátette, a fogyasztóvédelmi bizottság most egy eseti albizottság felállítását javasolja, amit támogatnak.

Kérdésre válaszolva azt felelte, hogy a hétfői javaslatok nagy része fontos, és azokat korábban meg kellett volna lépni, de az egyösszegű visszafizetés lehetősége azért káros, mert az csak azoknak használ, akik egyébként is megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek. Hozzátette, támogatják, hogy a banki költségeket forintban kelljen felszámolni, viszont javaslatot kívánnak benyújtani a magáncsőd intézményére vonatkozóan.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-09-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite