2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonLMP-s javaslat a jó erkölcsbe ütköző juttatások visszaköveteléséhez

LMP-s javaslat a jó erkölcsbe ütköző juttatások visszaköveteléséhez


Schiffer AndrásDélelőtt az LMP frakcióvezetője is javaslatot nyújtott be a jó erkölcsbe ütköző juttatások visszaköveteléséért. Schiffer javaslata a polgári jognak a jogalap nélküli gazdagodásra vonatkozó szabályaira épül.


Adóztatási helyett munkajogi eszközökkel érné el az LMP, hogy a munkajogi elévülési határidőn, vagyis három éven belül a jó erkölcsbe ütköző, és ezért semmis juttatásokat vissza lehessen követelni - derül ki abból a javaslatból, amelyet Schiffer András frakcióvezető nyújtott be hétfő délelőtt a parlamentnek.


A jó erkölcsbe ütköző egyes juttatások hatékonyabb visszaköveteléséhez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló indítvány a Munka törvénykönyvében javasolja rögzíteni, hogy az állami, önkormányzati vagy közalapítványi forrásból alapított, fenntartott vagy működési támogatásban részesített szervezetnél, továbbá a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény szerinti, köztulajdonban álló gazdasági társaságnál a törvényben vagy a kollektív szerződésben meghatározottnál magasabb, a jogviszony megszűnésével összefüggésben kifizetett juttatást jó erkölcsbe ütközőnek kell tekinteni.


Kimondaná, hogy a jó erkölcsbe ütköző juttatások kifizetése semmis, annak visszafizetésére a polgári jognak a jogalap nélküli gazdagodásra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.


A rendelkezéseket a közszolgálati jogviszonyra, az állami vezetői szolgálati viszonyra, a kormánytisztviselői jogviszonyra, a közalkalmazotti jogviszonyra, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyára, valamint a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak szolgálati jogviszonyára is alkalmazni kellene. Schiffer András az országgyűlési képviselőkre, a polgármesterekre és a helyi önkormányzati képviselőkre is kiterjesztené a szabályozás alkalmazását.
Annak érdekében, hogy a jó erkölcsbe ütköző juttatások visszakövetelésére irányuló eljárások ne húzódjanak el, a javaslat eljárásgyorsító intézkedéseket tartalmaz, amelyekkel néhány napon belül jogerősen lezárhatóak lennének a jogviták. Annak érdekében, hogy a munkáltató ne játszhasson össze a munkavállalóval a jogsértően megszerzett juttatások megtartása érdekében, a törvény az ügyészt is feljogosítja a per megindítására - olvasható a szövegben.


Az LMP frakcióvezetője javaslata indoklásában emlékeztet arra, hogy az Alkotmánybíróság 2011. május 6-án nyilvánosságra hozott döntésével megsemmisítette a foglalkoztatási jogviszony megszűnésével összefüggésben a közszférában kifizetett juttatások 98 százalékos visszamenőleges hatályú adóztatását.


"A mostani döntés világossá tette: a Lehet Más a Politika már tavaly nyáron is helyes álláspontot képviselt, amikor a munkajogi problémát munkajogi eszközökkel akarta kezelni. Az adóztatás nem megfelelő eszköz mindehhez, hiszen a jogszerűtlen juttatásokat teljes egészében vissza kell követelni, a jogszerű kifizetéseket pedig érintetlenül kell hagyni" - írja Schiffer András.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite