2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedLondoni elemzők: Magyarország képes levenni magáról az IMF-stigmát

Londoni elemzők: Magyarország képes levenni magáról az IMF-stigmát


elemzésEgyes elemző cégek szerint a Fidesz-kormány igénybe vehetné az IMF új "elővigyázatossági hitelkeretét" és ezzel egy védőhálót képeznének, és ez tartós piaci támogatást jelentene a magyar befektetési termékeknek.


Emelni vagy nem emelni - ez a két lehetőség maradt az MNB kamatdöntő testülete számára a londoni City elemzői közösségének legfrissebb helyzetértékelései szerint, miután a jelenlegi külső kockázatvállalási környezet, és hazai hatások közül mindenekelőtt az IMF-tárgyalások jövőjével kapcsolatos piaci bizonytalanság nem teszi lehetővé a kamatcsökkentést, a gyenge belső kereslet és az elenyészőben lévő inflációs nyomás ellenére sem.


City: nem lesz kamatvágás Budapesten


A londoni felzárkózó piaci elemzők körében a magyar jegybank monetáris tanácsának jövő heti ülése előtt konszenzusos véleménnyé vált, hogy belátható időn belül további monetáris enyhítés nem várható. A jövő hétfői kamatdöntő üléstől ugyanakkor kamatemelést sem vár még senki, a további magyarországi jegybanki kamatpálya fő meghatározó tényezői között pedig elsősorban az októberi helyhatósági választások utáni kormányzati lépéseket említik az új londoni elemzések, mindenekelőtt azt, hogy folytatódnak-e valamilyen formában a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).
A TD Securies az "elővigyázatossági hitelkeretet javasolja"

A TD Securities nevű vezető globális befektetési tanácsadó cég londoni elemző részlegének szakértői heti előrejelzésükben megerősítették azt a már korábban is hangoztatott véleményüket, hogy az IMF védőhálója nélkül kétségesnek tartják a magyar gazdaság teljes körű finanszírozhatóságát a piacról.

Jóllehet Magyarország már tavaly szeptember óta nem hívott le pénzt az IMF-keretből, "nagy a különbség azonban aközött, ha egy vészfinanszírozási lehetőséget nem használnak ugyan, de az szükség esetén hozzáférhető, vagy ha ez a keret nem áll többé rendelkezésre" - vélekednek a TD Securities citybeli szakértői.

A ház szerint a védőháló léte lehetővé tenné a kormány számára a "kényelmes piaci finanszírozást, méltányos áron". E "kényelmi eszköz" eltűnése esetén a finanszírozási költségek fenntarthatatlan szintre emelkedhetnek, vagy a finanszírozási források akár el apadhatnak - áll a cég friss elemzésében.

A TD Securities szerint a Fidesz-kormány igénybe vehetné az IMF új "elővigyázatossági hitelkeretét" (Precautionary Credit Line, PCL). Ezt olyan országok számára dolgozták ki, amelyek a rugalmas hitelkeret (FCL) feltételeit még nem teljesítik, ugyanakkor a készenléti megállapodás jóval szigorúbb feltételrendszere nélkül is elboldogulnak.

Ezzel Magyarország levetné a teljes körű IMF-program "stigmáját", viszont ismét lenne alatta védőháló, ami tartós piaci támogatást jelentene a magyar befektetési termékeknek - vélik a TD Securities londoni elemzői.
Ezt az új IMF-lehetőséget más nagy londoni házak is ajánlották már Magyarországnak.
Morgan Stanley: sokkal jobb a magyar költségvetés

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének minapi értékelése szerint "a PCL éppen a tökételes megoldás lenne Magyarország számára". Magyarország ugyanis - jóllehet helyzete nem eléggé erőteljes ahhoz, hogy Lengyelországhoz hasonlóan jogosulttá váljék a rugalmas keret igénybevételére - "figyelemreméltó" gazdaságpolitikai intézkedéseket hajtott végre az elmúlt években, és költségvetési helyzete most sokkal jobb, mint korábban.


A Morgan Stanley az MNB jövő hétfői kamatdöntő ülése előtt Londonban kiadott új elemzésében is megerősítette ezt a véleményét. A ház szakértői hozzátették: Magyarország "jelentős támogatásban" részesülne, ha a "hatóságok meggondolnák magukat", és hajlandók lennének elfogadni az e hitelkerethez kapcsolódó feltételeket.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ugyanakkor a kormányzati retorika hangvételében bekövetkezett változás - a vártnál jobb augusztusi inflációs adatokkal együtt - enyhítette a jegybanki kamatemelés lehetőségével kapcsolatos aggodalmakat. A cég szerint a magyar kormány nyilatkozatainak hangvétele "nagyon különbözik" a még alig néhány hete is használt, "meglehetősen konfrontatív" hangtól, és e változás egyértelmű célja a piaci szereplők megnyugtatása a jövőbeni költségvetési tervekkel kapcsolatban.


Bank of America-Merrill Lynch: kockázatos lenne a kamatemelés A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) londoni befektetési és gazdaságkutató részlegének elemzői azt emelik ki legújabb tanulmányukban, hogy jelentős különbségek vannak a mai helyzet és a 2008-ban végrehajtott vész-kamatemelés időszaka között. Annak idején a forint erőteljesen gyengülő pályán volt a jelentős finanszírozási nehézségek és a pénzügyi világválságból eredő bizonytalanságok miatt. Az akkori kormány már a megelőző két évben reformokat léptetett életbe, de komoly volt a kockázata az államháztartási hiánycél nagymértékű túllépésének, miután a gazdasági növekedés leállt, és a költségvetési strukturális reformok akkor még nem teljesedtek ki.

A forint az utóbbi időben is gyengült, de nem olyan mértékben, mint 2008-ban. Magyarország emellett fontos szerkezeti reformokat vezetett be, amelyek kikényszerítik a megfontolt középtávú költségvetés-kezelést - sorolják a BoA-ML londoni elemzői.

A ház szerint a pénzügypolitikai szigorításnak egyébként is csak "elhanyagolható" hatása lenne a forintra egészen addig, amíg nem válnak egyértelműbbé a kormány gazdaságpolitikájának részletei. A kamatemelés ebben a helyzetben csak a növekedési aggodalmakat erősítené, az alapproblémák kezelése nélkül - vélekednek a Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői.

A cég - a svájcifrank-alapú hitelek lakossági törlesztési terheinek növekedésére utalva - megállapítja, hogy az MNB-től egyébként sem elvárható három cél - az infláció, az euró forintárfolyama, és a svájci frank forintárfolyama - egyidejű követése.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite