2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedLondoni elemzők szerint elkerülhető a leminősítés

Londoni elemzők szerint elkerülhető a leminősítés


elemzes01A Goldman Sachs, a Barclays Capital és a Bank of America-Merrill Lynch elemzői is pozitívan értékelték a tegnap bejelentett Széll Kálmán Terv részleteit.


Valószínűleg elkerülhető a további hitelminősítői osztályzatrontás a magyar kormány által meghirdetett strukturális reformcsomaggal - vélekedtek szerdai kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.


A Barclays Capital szakértői csoportja "egyértelműen pozitívnak" nevezte, hogy a magyar kormány az intézkedési programmal "aktívan kezel" hosszabb távú költségvetési problémákat. A ház szerint ezzel valószínűleg rövid távon enyhült annak a kockázata, hogy a hitelminősítők a befektetésre már nem ajánlott - a piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - adósosztályzati kategóriában süllyesszék a magyar szuverén kockázati besorolásokat.


A Barclays Capital londoni elemzőinek értékelése szerint a konszolidációs csomag egyes elemei "kétségtelenül végrehajthatók". Ide sorolták a munkanélküliségi juttatások szűkítését, a gyógyszer- és a közlekedési támogatások, valamint az oktatási kiadások visszafogását. A cég ugyanakkor más elemeket "nagyon derűlátónak" minősít. Egyebek mellett azt, hogy a kormány 4-6 százalékos éves gazdasági növekedési ütemekkel, valamint 2014-ig 300 ezerrel bővülő foglalkoztatással számol.


A Bank of America-Merrill Lynch szakértői is azt jósolták, hogy a konszolidációs csomaggal sikerül megőrizni Magyarország befektetési ajánlású hitelminősítői adósbesorolásait. A végrehajtási kockázatok "jelentősek", azonban a meghirdetett költségvetési megtakarítási főszámok teljesülésével "kényelmesen elérhető" az a célkitűzés, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta 2016-ra az euróövezeti csatlakozási feltételekben meghatározott 60 százalékos felső tűréshatárra csökkenjen.

Hasonló következtetésre jutottak a Goldman Sachs (GS) pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői. A GS szerint elérhető a megadott időkereten belül a kormány által megcélzott adósságráta-csökkenés, de ehhez a kormánykötvények hozamainak "markáns" mérséklődése, valamint folyamatos gazdasági növekedés és meglehetősen stabil forintárfolyam szükséges.


Magyarország államadósságát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - a befektetési ajánlású "BBB/Baa" kategória alsó szélén tartja nyilván, egyaránt további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-03-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite