2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
BulvárLuca napi babonák és jóslások

Luca napi babonák és jóslások


Nem is olyan rég a téli időszak még arra adott alkalmat az embereknek, hogy - a mezőgazdasági munkák lezárultával - egy kicsivel több időt szenteljenek magukra és egymásra. Ilyenkor lehetett kipihenni az egész éves fáradalmakat, készülni a következő évre, hálát adni, és persze jóslásokba bocsátkozni a jövő évet illetően.

boszorkany

Luca napjához - december 13. - számtalan babona kötődik. Ezek eredete valószínűleg a Gergely-naptár bevezetése előtti időszakra nyúlik vissza, akkoriban ugyanis ez a nap volt az év legrövidebb napja. A Luca napi boszorkányokról bizonyára mindenki hallott, azt azonban kevesen tudják, hogy Szent Lucának is két arca volt, egy jóságos és egy gonosz. Érdekes módon, az utóbbi maradt fenn a köztudatban, ezért ettől a naptól mindig is tartottak az emberek.


Igyekeztek ilyenkor mindenféle módszerrel elkerülni a gonosszal való találkozást, például fokhagymával kenték be az ajtófélfát, és elrejtették a seprűket a boszorkányok elől. Luca napján tilos volt az asszonyoknak fonni és egyéb munkákat végezni, de ezen a napon mindenféle jóslásokat is el lehetett végezni. Aki kíváncsi, ma is kipróbálhatja őket!


Luca napi jóslások


Házasság jóslás: ezen a napon a lányok 12 gombócot készítettek, mindegyikbe egy-egy férfinevet rejtettek kis papíron. Amelyik gombóc először feljött a víz színére, az a férfi kérte meg a lányt a következő évben. Időjóslás: Luca napján azt is meg lehetett tudni, mennyire lesz csapadékos a következő év. A vöröshagymáról 12 réteget fejtettek le, jelképezve ezzel az év 12 hónapját, mindegyikbe szórtak egy kevés sót. Amelyikben elolvadt, az a hónap ígérkezett csapadékosnak.


Luca szék: A Luca szék faragásánál arra kell ügyelni, hogy minden nap csak egy műveletet végezzenek rajta, mégis elkészüljenek vele szentestére. Aki az éjféli misén a Luca székre feláll, az - a néphit szerint - garantáltan meglátja a boszorkányokat.

 

Forrás: EZO.TV/HÍR PORT24

 

 

2012-12-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite