2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMaconkai Búcsú - Átadták a bátonyterenyei elismeréseket

Maconkai Búcsú - Átadták a bátonyterenyei elismeréseket


Augusztus 20.-án, államalapító Szent Istvánunk ünnepén immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Maconkai Búcsút, Bátonyterenyén. Az eseményen felavatták Nepomuki Szent János szobrát, volt ünnepi mise és kenyéráldás is.

maconkaibucsu2014

Bátonyterenye. A hagyományok szerint idén is körmenettel indult a búcsú, majd felavatták Nepomuki Szent János - a források, vizek, védőszentjének szobrát, melyet Zahar Béla, helyi plébános is megáldott. A régi maconkai képeslapokon fellelhető emlékmű a II. Világháborúban megsemmisült, de a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület és Semes-Bogya Eszter fafaragó segítségével most újra alkották és méltóra-helyére került, a templom és az ivókút patak közelébe, ahol még egy békés kis pihenőparkot is kialakítottak. A szobor egyébként a - múlt évben felújított- csevice forrás felé mutat, melynek vize igen kellemes,enyhén pezsgős ízű.

Az emlékmű felszentelése után szentmise következett, melyet Kiss Ernő, nyugalmazott plébános és Zahar Béla, helyi plébános mutatott be. Mindketten emlékeztettek arra, hogy augusztus 20.-a nemzeti és állami ünnep, I. István király temetésének és szentté avatásának évfordulója, Szent István király és az Új Kenyér ünnepe, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, és 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg. Az ünnep dátumát Szent László király tette át augusztus 20-ára, mert 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ezen a napon emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában, ami a szentté avatásával volt egyenértékű. I. (Nagy) Lajos uralkodásától kezdve egyházi ünnepként élt tovább e nap. A szentmise után Kiss Ernő, ny. plébános, Zahar Béla, plébános és Pádár Zoltán, református lelkész áldotta meg az új kenyeret.

Ezt követően Nagy-Majdon József, polgármester mondott beszédet. A város vezetője kifejtette: ez a hatodik alkalom, hogy megrendezik a Maconkai Búcsút, mely immáron negyedik éve a város augusztus 20.-ai ünnepsége is egyben. - Fontos nap ez az ország és Bátonyterenye életében is, hiszen ilyenkor többek között államalapítónkra, maconkai templomunk védőszentjére emlékezünk. Szent István tettei a mai napig példaértékűek számunkra. „A múlt gyökereiből táplálkozik a jövő"- hangsúlyozta a város elsőszámú embere majd békés, áldott ünnepet kívánt.

Megosztotta az eseményen résztvevőkkel ünnepi gondolatait Becsó Zsolt is. A térség országgyűlési képviselője, a történelmi visszatekintés fontosságát és augusztus 20-a összetartó erejét emelte ki. Majd úgy fogalmazott van mire büszkének lenni Bátonyterenyén is, hiszen a jelenlegi vezetők megmentették a várost a csődtől, cégek települtek az ipari parkba, mintaértékű a közfoglalkoztatás, műfüves pályát alakítottak ki- Kisterenyén már épül az újabb-, járdák, utak újultak meg, és a Maconkai-víztározón több százmillió forintos beruházások történtet, melynek következtében Európa szerte híres horgászparadicsommá vált.

- Gyarapodott a város, Bátonyterenye jó úton jár! -hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette: meg kell becsülni az elért eredményeket és folytatni kell az elkezdett munkát.

maconkaibucsu2014_1

Az ünnepi beszédek után kitüntetéseket adtak át. Bátonyterenye díszpolgára címet ezúttal Tóth Sándor, országgyűlési képviselő kapta (1939-ben született Szolnokon, de gyökerei Kisterenyéhez kötik); Bátonyterenye közösségért díjat kapott a KTS Metalltechnik Kft.(a cég fő profilja a fémmegmunkálás, gépalkatrész-gyártás), az elismerést Takács Zoltán ügyvezető igazgató vette át. Bátonyterenyéért kitüntetést kapott Kecskés Attila, vállalkozó; a Város Szolgálatáért díjat kaptak: Böhmné dr. Ecsedi Erika, háziorvos; Szalkai Pálné, anyakönyvvezető és Szeberényiné Érdi Anna Éva, az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár egykori igazgatója, illetve idén Horváth Tibor, a város alpolgármestere vehette át a Maconkáért Emlékérmet, melyet minden évben egy főnek adományoz az Aranyalma Hagyományőrző Egyesület. A kitüntetést Orosz Tamás, elnök adta át. A díjkiosztó után a Szózattal zárult az ünnepi műsor. A nap folyamán jó ebédhez is szólt a nóta, majd fellépett többek között a Maconka Táncegyüttes, a Nagybátonyi Ófalusi Hagyományőrzők, színpadra lépett Pándy Piroska és Berentei Péter, Jolly & Suzy, Dankó Szilvia és a jó Laci betyár. Végül zenés, táncos mulatozással zárult az esemény, annak reményében, hogy jövőre is folytatódik e nemes hagyomány...


Remenár János - NÓGRÁD24

Fotók: Richweisz Tibor, Szebeni Ádám

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-08-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite