2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMadách-díj: Bayer számított az MSZP és a Jobbik tiltakozására

Madách-díj: Bayer számított az MSZP és a Jobbik tiltakozására


Bayer Zsolt számított a tiltakozásokra, de az időzítésre nem - mondta az író, publicista annak kapcsán, hogy a Jobbik és az MSZP képviselői sem mentek el arra a hagyományos megyei ünnepségre, amelyen átvette Nógrád Megye Madách-díját pénteken.

Bayer Zsolt01


A Jobbik megyei önkormányzati képviselői kedden, az MSZP frakció tagjai csütörtökön közölték, hogy távolmaradásukkal tiltakoznak a jelenleg a Magyar Hírlap publicistájaként és az Echo TV műsorvezetőjeként dolgozó Bayer Zsolt díjazása ellen.

Arra a kérdésre, hogy hogyan éli meg ezt a helyzetet, Bayer Zsolt azt mondta: "ilyenkor az a kincstári válasz szokott érkezni, hogy hát, engem nem érdekel, de ez persze nem igaz."

"Nyilván érdekel, nyilván zavar, egy kicsit elrontja az ember örömét, keserű szájízt hagy ez az egész, ami a díjátadás meg a személyem körül kialakult" - tette hozzá. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számítottam rá. Arra viszont nem számítottam, hogy ilyen remekül fogják időzíteni, hiszen több mint egy hónapja született ez a döntés - jegyezte meg.

Bayer Zsolt úgy fogalmazott: "minden rossz érzésen, keserűségen túl azt kell mondjam, hogy amíg engem a Népszavában lerohadtnáciznak, a Kurucinfón meg leszemétzsidóznak, addig én valamit átkozottul jól csinálok, addig nagy baj nincs. Ezzel vigasztalom magam."


Nem tetszett az MSZP-nek és Jobbiknak Bayer kitüntetése


Madách Imrére Balassagyarmaton, születésének 188. évfordulóján emlékeztek pénteken. Nógrád megye hagyományos Madách-napi ünnepségén idén nem vettek részt az MSZP és a Jobbik képviselői, akik így tiltakoztak amiatt, hogy a Madách-díj egyik kitüntetettje Bayer Zsolt író, publicista.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára köszöntőjében, a Magyar Kultúra Napja előestéjén azt mondta, akkor érünk célt, ha a kultúra nemcsak információ és irodalmi törzsanyag, hanem élmény, és különösen fontos ez egy olyan korban, amikor sajnos minden kulturális teljesítményt szinte kizárólag a hírnév igazol.

Az államtitkár kitért arra, hogy Balassagyarmat olyan kiválóságokat adott az országnak, mint Jobbágy Károly költő, Markó Iván táncművész vagy Zórád Ernő, a magyar képregényművészet legnagyobb alakja. Hozzátette: az 1964-ben alapított Madách-díj is jelzi, hogy a nógrádiak a kultúra és a közművelődés elkötelezett támogatói. Halász János kiemelte: joggal lehetünk büszkék az idei kitüntetettekre is.

Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke beszédében kitért rá, hogy Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője az akkor Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született, és Nógrád országgyűlési követe is volt.

Nógrád megye Madách-díját idén Pándy Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Madách Színház művésze és Bayer Zsolt író, szerkesztő, publicista kapta meg. A salgótarjáni-baglyasaljai születésű Pándy Piroska külföldi fellépése miatt egy filmbejátszáson köszönte meg a kitüntetést. Mint mondta, szülőföldje mindig számíthat rá, mindig jön, amikor hívják.


"Bayer Zsolt rászolgált a díjra"


Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója, az Echo TV műsorvezetője az ünnepségen azt mondta, kapott már életében néhányszor díjat, de ennyire talán még sosem volt megilletődve, mert Madách Imre számára az egyik, ha nem a legfontosabb magyar szerző. Megjegyezte: az Úr utolsó szavai - "Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!" - mindig le fogják győzni Lucifert.

A Jobbik kedden juttatta el az MTI-nek azt a levelet, amelyet a Madách-díjátadó szervezőinek írtak. Ebben úgy fogalmaztak, hogy az ünnepség "elvesztette legitimitását a silány pártérdekek miatt".

Rozgonyi József, az MSZP frakcióvezetője pedig az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a "pártalapú, ízléstelen" döntés azokra nézve is dehonesztáló, akik korábban már megkapták, illetve a jövőben megkapják a díjat.

A Nógrád megyei önkormányzat fideszes elnöke szerint Bayer Zsolt író, publicista rászolgált a megye Madách-díjára. Becsó Zsolt csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy ő személy szerint is támogatta a közgyűlés többségi döntését.

Becsó Zsolt az MTI-nek kifejtette: a döntést már egy hónapja meghozták, az azóta publikus, ezért olcsó népszerűséghajhászásnak tartja, hogy az ellenzéki képviselők most csinálnak belőle "patáliát". Mindenesetre - tette hozzá - "örömmel üdvözli", hogy egymásra talált az MSZP és a Jobbik.

A két pártra utalva azt mondta: "Lucifer szavaival élve, nem adhatnak mást, csak mi lényegük". Az önkormányzati elnök közlése szerint megalapozott döntést hozott a közgyűlés többsége, ő pedig mindkét jelöltet támogatta. Úgy fogalmazott: Bayer Zsolt eddigi életművével rászolgált a díjra.

Kitért arra is, hogy a Nógrád megyei önkormányzat, illetve annak jogelődje 1964 óta adja ki a megyei Madách-díjat, és számos, a megyén, sőt az országhatáron kívül élő személyiség megkapta az elismerést.

Tavaly Máté Zsuzsanna irodalomtörténésznek, esztétának és Matúz Gábor újságírónak adományozták a díjat. Az elismerést korábban megkapta többek között Sőtér István író, irodalomtörténész (1964), Keresztury Dezső irodalomtörténész, író, költő (1966), Sinkovits Imre színművész (1968), Szinetár Miklós rendező (1970), Hubay Miklós író, műfordító (1983), Ránki György zeneszerző (1983), Berek Katalin színművész (1989), R. Várkonyi Ágnes történész (1997), Tempfli József nagyváradi katolikus püspök (2001), valamint - posztumusz - Lukács Margit színművész (2004).

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-01-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite