2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMadách Imre és Fráter Erzsébet szobrára gyűjt a Mikszáth Társaság Nógrádban

Madách Imre és Fráter Erzsébet szobrára gyűjt a Mikszáth Társaság Nógrádban


Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet gipsz szobrát szeretné bronzba öntetni a Mikszáth Kálmán Társaság, erre kezdték el összegyűjteni a pénzt - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a társaság örökös elnöke.

Madách Imre Emlékmúzeum

Idős Szabó István alkotását, a két egész alakos szobrot akarják bronzba öntetni és méltó helyen elhelyezni, ahol sokan láthatják - mondta Praznovszky Mihály.

Hozzátette: rengeteg csatornát mozgatnak meg, hogy összejöjjön a pénz, számításuk szerint körülbelül 10 millió forint. A célra a Mikszáth Társaság alszámlát is nyit majd.

Eredetileg Horpácsra, a Mikszáth Kálmán Emlékmúzeum parkjába terveztek Madách-szobot, de a házaspárt ábrázoló alkotás konkrét helyéről még nincs döntés - mondta Praznovszky Mihály, aki arra is kitért, hogy a Mikszáth Társaság nem csak Mikszáth Kálmán életművével, kultuszával, hanem Nógrád megye valamennyi értékével foglalkozik, ezért is kapták meg a Madách-díjat januárban Nógrád megye önkormányzatától.

A gyűjtésben együttműködnek a Madách Irodalmi Társasággal.

Madách Imre és Fráter Erzsébet gipsz szobra jelenleg idős Szabó István szobrászművésznek a Nógrád megyei Benczúrfalván lévő műtermében látható. Az egész alakos szobrokon a házaspár egymás mellett áll, Fráter Erzsébet férje vállára teszi a kezét.

Madách Imre és Fráter Erzsébet 1845 júliusában kötött házasságot, majd kilenc évvel később, 1854 júliusában írták alá a válási szerződést. Madách Imre ekkor 31, Fráter Erzsébet 27 éves volt.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-07-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite