2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMadách Imrére emlékeznek Nógrádban és Szlovákiában

Madách Imrére emlékeznek Alsósztregován és Csesztvén


Madách Imrére emlékeznek halálának 152. évfordulója alkalmából a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén, Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyén pénteken és szombaton.

Madách Imre Emlékmúzeum

A megemlékezést közösen szervezi a Szlovák Nemzeti Múzeum - A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és Csesztve község önkormányzata - mondta az MTI-nek Mócz Zoltánné, a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa kedden.

A költő szülőhelyén, a szlovákiai alsósztregovai Madách-kastélyban pénteken Jarábik Gabriella múzeumigazgató és Dusan Malis polgármester köszönti a vendégeket, majd Bukovszky László, a Szlovák Köztársaság kisebbségi kormánybiztosa mond ünnepi beszédet.

Az elmúlt néhány év Madách-irodalmát Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Madách-kutató mutatja be könyvszemlén keresztül. A Madách-síremlék történetéről Mázi Béla, az MTA Könyvtár és Információs Központ (KIK) munkatársa tart előadást, a háromnyelvű Madách-honlapot Babus Antal, az akadémia osztályvezetője ismerteti meg az érdeklődőkkel.

Alsósztregován pénteken délután koszorúzást tartanak Madách Imre síremlékénél, ahol Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mond emlékbeszédet.

Csesztvén szombaton a művelődési házban kezdődik az emléknap programja, ahol az MTA KIK könyvtári digitális gyűjteményét mutatják be. A Madách Imre Emlékháznál tartott emlékünnepségen és koszorúzáson Gréczi-Zsoldos Enikő, a Palócföld című folyóirat főszerkesztője mond ünnepi beszédet.

Madách Imre szülőházát, az alsósztregovai kastélyt - ahol Az ember tragédiáját is írta - három évig tartó felújítás után 2013 januárjában adták át.

Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót. Az emlékházat négy éve újították fel, akkor nyitottak meg az új állandó kiállítást is.

 

Forrás: MTI2016-10-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite