2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMadách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton

Madách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton


Madách díjMadách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton születésének 188. évfordulóján pénteken. Nógrád megye hagyományos Madách-napi ünnepségén idén nem vettek részt az MSZP és a Jobbik képviselői, akik így tiltakoztak amiatt, hogy a Madách-díj egyik kitüntetettje Bayer Zsolt író, publicista.

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára köszöntőjében, a Magyar Kultúra Napja előestéjén feltette a kérdést: hiúak vagyunk-e kultúránkra, fontos-e, hogy kultúránkat ne csak szlogenek, képaláírások szintjén ismerjük. Hangsúlyozta: tudni kell, ki írta le, hogy "játszani is engedd" vagy "taní-tani".

Mint mondta, akkor érünk célt, ha a kultúra nemcsak információ és irodalmi törzsanyag, hanem élmény, és különösen fontos ez egy olyan korban, amikor sajnos minden kulturális teljesítményt szinte kizárólag a hírnév igazol.

Az államtitkár kitért arra, hogy Balassagyarmat olyan kiválóságokat adott az országnak, mint Jobbágy Károly költő, Markó Iván táncművész vagy Zórád Ernő, a magyar képregényművészet legnagyobb alakja. Hozzátette: az 1964-ben alapított Madách-díj is jelzi, hogy a nógrádiak a kultúra és a közművelődés elkötelezett támogatói. Halász János kiemelte: joggal lehetünk büszkék az idei kitüntetettekre is.

Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke beszédében kitért rá, hogy Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője az akkor Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született, és Nógrád országgyűlési követe is volt.

Nógrád megye Madách-díját idén Pándy Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Madách Színház művésze és Bayer Zsolt író, szerkesztő, publicista kapta meg.

A salgótarjáni-baglyasaljai születésű Pándy Piroska külföldi fellépése miatt egy filmbejátszáson köszönte meg a kitüntetést. Mint mondta, szülőföldje mindig számíthat rá, mindig jön, amikor hívják.

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója, az Echo TV műsorvezetője az ünnepségen azt mondta, kapott már életében néhányszor díjat, de ennyire talán még sosem volt megilletődve, mert Madách Imre számára az egyik, ha nem a legfontosabb magyar szerző.

Megjegyezte: az Úr utolsó szavai - "Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!" - mindig le fogják győzni Lucifert.

 

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-01-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite