2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMadách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton

Madách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton


Madách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton születésének 189. évfordulóján csütörtökön.

Madách díj

 

Nógrád megye hagyományos Madách-napi ünnepségén átadták a megyei önkormányzat Madách-díjait is. Az idei kitüntetett Jankovics Marcell rajzfilmrendező és Kerényi Imre rendező. Az elnöki különdíjat Banda Ádám hegedűművész vehette át. Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott: most érezzük igazán Madách Imre hiányát; bizonyosak lehetünk abban, hogy a mi halhatatlan drámaköltőnk nagy művében szorított volna helyet egy brüsszeli színnek.


Az elnök szerint a költő ebben többek között médiagurukat, válságot gerjesztő hitelminősítőket, tőzsdecápákat, és más, az országok vérét szívó professzionista parazitát sorakoztathatott volna fel, de talán még a Négy mancsot is. Becsó Zsolt hangsúlyozta: hiányzik közülünk Madách Imre, mert az emberiség sorskérdéseire választ keresni, Dante és Goethe társaságában ma is ő lenne a legilletékesebb.


Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője felidézte Madách Imre szigorú neveltetését, a balassagyarmati aljegyzőt, magánéleti tragédiáit, válást, betegségeket, raboskodást, a filozófia világában az élet nagy kérdéseire választ kereső zsenit, aki egy kis nógrádi faluban olyan kérdéseket tesz fel a világnak, mint Dante, Milton vagy Goethe. Nógrád megye Madách-díját idén Jankovics Marcell rajzfilmrendező és Kerényi Imre rendező kapta meg.


Jankovics Marcell többek között vezető rendezője volt a Gusztáv, a Magyar népmesék és a Mondák magyar történelemből című sorozatoknak. 1989 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgozott Az ember tragédiája animációs filmváltozatán, mely 2011-ben készült el.


Kerényi Imre filmes munkái közé tartozik a Tévedések vígjátéka, a Hosszú előszoba. Pályája során a magyar drámairodalom olyan kiemelkedő darabjainak színházi rendezése fűződik nevéhez, mint például Katona József Bánk bánja. Rendezései között kiemelt helyet foglal el Madách Imre örökérvényű drámai költeménye, Az ember tragédiája.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite