2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye - Madách Imrére emlékeztek Csesztvén

Madách Imrére emlékeztek Csesztvén


Madách Imrére emlékeztek halálának 150. évfordulóján szombaton a Nógrád megyei Csesztvén, Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyén.

Madách Imre Emlékmúzeum

A Madách Imre Emlékházban tartott rendezvényen E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy költőként és politikusként is elismerésre méltó az elsősorban Az ember tragédiája szerzőjeként ismert Madách munkássága.

Verseiből mélyen szól a szülőföld, az Ipoly és a Sztregova patak által határolt völgy, a parti füzek, a lankás dombok iránti szeretete, amely a róla mitizált kép ellenére is életszeretettel fonódik össze - mondta a főigazgató.

E. Csorba Csilla arra is kitért, hogy Madách Imre a szabadságharc után elszenvedett fogsága után, 1860-ban Nógrád megye választott bizottmánya közgyűlésének egyik főszereplőjeként harcolt a nemzeti függetlenség és az alkotmányos parlamentáris rendszer helyreállításáért, és lépett fel a hazug kormányzat elnyomó törekvései ellen.

Kár, hogy ezt a nagy költészetben fogant, szilárd elvekre alapozott életet csak 41 éves koráig folytathatta - mondta a főigazgató, hozzátéve: "kultuszának ébren tartása mindannyiunk feladata".

A megemlékezésen Madách Imre leszármazottja, Madách Aliz unokája, Grosschmidt Péter azoknak mondott köszönetet, akik nélkül nem jött volna létre az emlékház: Miklós Róbert, a Petőfi Irodalmi Múzeum akkori igazgatója, a múzeum kialakításának kezdeményezője, Zólyomi József, a balassagyarmati Palóc Múzeum korábbi igazgatója, az első kiállítás megszervezője, az elhanyagolt kertet parkká varázsoló Lipthay Béla természettudós, a parkot gondozó Guth Sándor és Guth Pál, valamint Grosschmidt Károlyné Madách Aliz, aki személyes tárgyakkal, dokumentumokkal járult hozzá a kiállításhoz, nyitotta és zárta a múzeumot, "tárlatvezető volt és a múlt tanúja".

Szombaton bírálták el az évfordulóra középiskolásoknak meghirdetett irodalmi pályázatot is. Az ember tragédiája 16. színét írhatták meg a jelentkezők, amelyben Ádám álomutazásán megérkezik 2014-be. A pályázatot a ságújfalui Berki Brigitta, a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium végzős tanulója nyerte. A Washington államban, Seattle-ben játszódó történetben Ádám gazdag, mindene megvan ugyan, de nem boldog. Az öltönyös Lucifer szembesíti azzal, hogy a csak a divatnak élő Éva megcsalja őt, gyermekeit csak a számítógépes világ köti le. Káin fia drogfüggővé válik, majd meghal, és Ádám ekkor eszmél rá, hogy az igazi boldogság a családban rejlik, nem a pénzben, nem a gazdagságban.

Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót. Az emlékházat két éve újították fel, akkor nyitottak meg az új állandó kiállítást is.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

 

2014-10-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite