2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMadách-ünnepséget tartanak Balassagyarmaton

Madách-ünnepséget tartanak Balassagyarmaton


A hagyományos megyei Madách-ünnepséget tartják meg Balassagyarmaton pénteken, az eseményen adják át az idei Madách-díjakat is.

MadĂĄch dĂ­j


A Nógrád megyei ünnepségen Madách Imrére emlékeznek születésének 191. évfordulóján. Az ember tragédiája szerzője a Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született 1823. január 21-én. 1964-ben, halálának 100. évfordulóján Nógrád megye tanácsa díjat alapított, amelyet minden évben a Madách-kutatásban, a kultuszápolásban, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben közreműködőknek adnak át.


A megyei Madách-ünnepségnek hagyományosan Balassagyarmat ad helyet. A programok délután koszorúzással kezdődnek a Köztársaság téri Madách-szobornál, majd Tornay Endre András kiállítását nyitják meg a Madách Imre Városi Könyvtár galériáján. A szobrász- és éremművész kapja meg idén Balassagyarmat városának Horváth Endre-díját. A központi ünnepségen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Becsó Zsolt (Fidesz), a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke mond köszöntőt, és adja át az idei Madách-díjakat.


A kitüntetést Párkányi Raab Péter szobrászművész, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma, és a Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeuma kapja.  A két Madách-emlékhelyet, a Szlovákiában található alsósztregovai kastélyt és a csesztvei múzeumot - Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyét - párhuzamosan újították fel 2012-ben a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, 1,4 millió, illetve 513 ezer euróból. A Közös örökségünk: Madách elnevezésű pályázatot közösen nyerte el a Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeuma és a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet.


A balassagyarmati születésű Párkányi Raab Péter készítette többek között a szülővárosa főterén álló Civitas Fortissima szobrot, Szent-Györgyi Albertről készült szobrát Terényben, Mauks Ilonáról (Mikszáth Kálmán feleségéről) készült alkotását Mohorán állították fel, az ő munkája a Nemzeti Színház szoborparkjában látható hat darab egész alakos portrészobor.


Nógrád megye korábban Madách-díjat adományozott többek között R. Várkonyi Ágnes történésznek, Andor Csabának, a Madách Társaság elnökének, Kerényi Ferenc, Szabó András, Bene Kálmán irodalomtörténészeknek, a Mikszáth Kálmán Társaságnak, Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek, és posztumusz kapta meg a díjat Lukács Margit színművész.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-01-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite