2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Zöld zónaMadagaszkáron 615 új fajt fedeztek fel 11 év alatt

Madagaszkáron 615 új fajt fedeztek fel 11 év alatt

Madagaszkáron az elmúlt tizenegy évben 615 új fajt azonosítottak, ezen belül 385 növényt, 42 gerinctelen állatot, 17 halat, 69 kétéltűt és 41 emlősfajt - közölte jelentésében a WWF természetvédelmi szervezet.

 

madagaszkar

A leglátványosabb felfedezések egyike a mindössze harmincgrammos Berthes-egérmaki, a világ legkisebb főemlőse. A WWF szerint a színét a kaméleonokhoz hasonlóan a környezetnek megfelelően változtatni képes gekkó is szenzációszámba megy. Újdonságnak számít egy hatalmas legyezőpálma is, amely csupán egyszer virágzik életében.

A 2010-es év újonnan felfedezett fajai közt is toplistás helyezést értek el a madagaszkári állatok az Arizonai Egyetem közleménye szerint. A Caerostris darwini pókfaj például szokatlanul nagy és ellenálló hálókat sző.

A Kelet-Afrika partjához közeli sziget állat- és növényfajainak csaknem háromnegyede a WWF adatai szerint endemikus, tehát kizárólag ott fordul elő. Közülük számos fajt kihalás fenyeget - közölte Martin Geiger, a németországi WWF Madagaszkár-szakértője a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint. A sziget lakossága rohamosan nő, az emberek pedig szó szerint fosztogatják a természetet, hogy túléljenek.

Geiger szerint a legnagyobb fenyegetés a gyors ütemű erdőirtás. Amennyiben nem sikerül megmenteni a kevéske fennmaradó erdőt, számtalan olyan faj fog eltűnni, amelyet még csak esélyünk sem volt megismerni - mondta a szakértő. Az értékes rózsafa iránti kereslet csak gyorsítja az erdőirtást.

A WWF adatai alapján ezen kívül egyre több úgynevezett bozóthúst (erdőkben élő állatok húsát) kínálnak a helyi éttermek, egy tányér lemúrhúsért például kevesebb mint 800 forintnyi összeget kérnek. A politikai zavargások miatt terjed a bűnözés is, ennek kárát pedig a lakosság kevéske bevételi forrásának egyike, a turizmus látja.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite