2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMadármegfigyelés és miocénerdő-túra az ipolytarnóci ősmaradványok területén

Madármegfigyelés és miocénerdő-túra az ipolytarnóci ősmaradványok területén


Madármegfigyelés, fotókiállítás és a miocén erdőben vezetett túra is várja a látogatókat szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen A madarak és fák napján, illetve A felfedezők napján szervezett programon - tájékoztatta az MTI-t a terület sajtóreferense hétfőn.

IpolytarnócÖF

Szekeres Rita elmondta: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársának segítségével lesz lehetőség a távcsöves madármegfigyelésre. A látogatók előadást hallgathatnak a gólyák vonulásáról, védelméről, és megismerhetik a madártani egyesület munkáját is.

Az Ősfenyő látogatóközpontban a madárfotózásra specializálódott BirdPhotography.hu fotósainak válogatott munkáiból nyitnak meg kiállítást.

Mint Szekeres Rita elmondta, az ipolytarnóci kiállítás a 2012-es évből "a hét fotóit" mutatja be számos kiváló felvétellel kiegészítve, amelyek nem nyerték el ezt a címet. A képek június 7-ig tekinthetők meg.

A referens hozzátette: május 9. A felfedezők napja is, ezért a programok között az elmúlt 180 év ipolytarnóci felfedezéseiről is előadást hallgathatnak meg a Nógrád megyei természetvédelmi terület vendégei, majd vezetett túra indul a miocén erdőbe, ahol a többmillió éves növény- és állatvilággal ismerkedhetnek meg a túrázók.

Ipolytarnóc élővilágát a miocén idején vulkánkitörés pusztította el, egyben ez tette lehetővé, hogy az ősi maradványok évmilliókat vészelhessenek át. Itt találták meg a világ egyik legnagyobb megkövesedett fenyőféléjét, a gerincesek között orrszarvúak, medvekutya, őz- és szarvasfélék, illetve madarak iszapba kövült nyomait. Múlt év nyarán újabb leletek kerültek elő, amelyek azt tanúsítják, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.

 

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-05-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite