2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonMádl Ferenctől katonai tiszteletadással búcsúznak

Mádl Ferenctől katonai tiszteletadással búcsúznak


A volt köztársasági elnököt kedden délután fél ötkor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezik örök nyugalomra.

gyász01


Katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint tartják Mádl Ferenc állami temetését. A volt köztársasági elnököt kedden délután fél ötkor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezik örök nyugalomra, a temetésen búcsúztató beszédet mond mások mellett Schmitt Pál államfő is.


A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság közleménye szerint a május 29-én elhunyt volt államfő temetése a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 28-as számú parcellája 1. sorának 40. sírhelyén lesz, amelyet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság szerdai ülésén nyilvánított a Nemzeti Sírkert részének. A bizottság a temetés napján fekete zászló kihelyezésére kérte fel a közintézményeket.


Az állami temetésre a hozzátartozók, az állami és külföldi protokollvendégek mellett minden gyászolót várnak. A család kívánsága, hogy a búcsúztatáson megjelentek tekintsenek el a temetés utáni részvétnyilvánítástól, és a virágra, koszorúra szánt összeget - lehetőség szerint - a kis falvakból származó, tehetséges tanulókat segítő Istenadta Tehetség Alapítvány támogatására kérik felajánlani. A temetésen búcsúztató beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök, Granasztói György történész, és Király Miklós, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja.

 

gyász06


A római katolikus szertartáson liturgiai szolgálatot teljesít Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság perjele, valamint Frajka Félix ferences szerzetes és Jelenits István piarista szerzetes. A szertartáson közreműködik az ELTE Bartók Kórus és Zenekar, a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara, valamint a Magyar Honvédség Díszzászlóalja.


A szertartást követően, kedden este 8 órakor a Szent István bazilikában engesztelő szentmisét celebrál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A szentmisét a bazilika előtti téren kivetítőkön is lehet követni. A temetést a Magyar Televízió élőben közvetíti. A szertartás és az esti engesztelő szentmise azonban a család kérésére nem lesz nyilvános.


Mádl Ferenc volt köztársasági elnök temetése és gyászmiséje miatt módosították az Országgyűlés jövő keddre tervezett napirendjét is.


Mádl Ferenc akadémikus, aki 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke, május 29-én, életének 81. évében hunyt el.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite