2020. július 2., csütörtök - Ottó
Keresés a tartalomban
ItthonMa dől el, lesz-e zárószavazás Lázár János indítványairól

Ma dől el, lesz-e zárószavazás Lázár János indítványairól


parlament02Ma dől el, lesz-e zárószavazás a kétnapos parlamenti ülés első napján Lázár János fideszes frakcióvezető önálló indítványairól.


Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Lázár János frakcióvezető és Orbán Viktor kormányfő múlt pénteki megbeszélése után jelentette be, hogy a képviselőcsoport vezetője az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a parlament ülésén jelenti be a 98 százalékos különadóval összefüggő, új elemeket is tartalmazó javaslatát. Emellett finomodhat a Lázár János jegyezte alkotmánymódosítási javaslat is, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság (Ab) felülvizsgálati jogköréből.
Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint erre akár sor is kerülhet, de csak bizonyos feltételek teljesülése vagy a házszabálytól való eltérés esetén. Az alkotmánymódosítási javaslat és az Alkotmánybíróságról szóló törvénymódosítás elfogadásához kétharmados többség szükséges.

Lázár János két hete nyújtotta be az Országgyűlésnek a júliusban elfogadott, egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvénycsomag 98 százalékos különadót érintő részének megváltoztatását célzó javaslatát, miután az Ab aznap alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a különadót. A fideszes frakcióvezető egyidejűleg az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is kezdeményezte annak érdekében, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdések kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint a képviselők döntenek arról is, hogy költségvetési tanács elnöke részt vehessen és felszólalhasson a jövő évi költségvetés általános vitáján.

Záróvita és szavazás lesz a legfőbb ügyész jogállását megváltoztató alkotmánymódosításról, amely szerint a jövőben a legfőbb ügyészt a jelenlegi feles többség helyett kétharmaddal választaná meg az Országgyűlés, és megszűnne a parlamenti interpellálhatósága. A törvénymódosítás elfogadásához kétharmados parlamenti többség kell.

Zárószavazás lehet ma a konzuli törvény módosításáról, amelyet pénteken nyújtott be két fideszes képviselő annak érdekében, hogy a kettős állampolgársághoz kapcsolódó igényléseket gyorsabban és hatékonyabban lehessen intézni. Ugyancsak ma dönt a Ház a területfejlesztési törvényjavaslat, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosításáról, létrehozza az építésügyi monitoring rendszert, elősegíti a szabálytalan építkezések feltárását, rögzíti a közmű és nyomvonaljellegű építmények egységes, elektronikus nyilvántartásának szabályozását, valamint lehetővé teszi a közterület nem rendeltetésszerű használatának megtiltását.

A parlament napirendjén több uniós törvényjavaslat és az ezekről szóló döntés is szerepel. Ma voksolnak a képviselők a jövő évi adótörvényekhez, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló, valamint az ügyészségi törvényhez benyújtott módosító indítványokról. A határozathozatalok után még öt részletes vitát is lefolytat a parlament.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-11-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite