2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonMa dönt a Ház a nők korkedvezményes nyugdíjáról és a médiatörvényről

Ma dönt a Ház a nők korkedvezményes nyugdíjáról és a médiatörvényről


ParlamentEzen a héten ülésezik idén utoljára az Országgyűlés. A Ház ma szavaz egyebek mellett a jövő évi költségvetéshez beadott, úgynevezett második körös kapcsolódó módosító indítványokról, a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét biztosító, valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatokról.


Ma több törvényjavaslatról is zárószavazás lesz. Ezek közé tartozik a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét biztosító indítvány és a miniszterelnök által is jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozat. Utóbbiról akkor lehet zárószavazást tartani, ha a parlament nem fogad el a törvényjavaslathoz benyújtott egyetlen módosító indítványt sem. Erre minden esély megvan, mert az előterjesztők ezek egyikét sem támogatják. A politikai nyilatkozat elfogadáshoz kétharmados parlamenti többség kell.


Ugyancsak kétharmad kell a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról, valamint a honvédelemről szóló törvénymódosítások elfogadásához.
Voksolnak a képviselők az egészségügyi salátatörvényről, a közlekedési tárgyú törvények módosításáról, a helyi önkormányzatokról, illetve a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló jogszabály-módosításokról.
Szintén ma szavaz a Ház a jövő költségvetéshez beadott, úgynevezett második körös, a fejezeteken belüli átcsoportosítást kezdeményező kapcsolódó módosító indítványokról.


Az Országgyűlés megtárgyalja és dönt a Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke által kezdeményezett országos népi kezdeményezésről, amely a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelésének újratárgyalását kéri. Erre azért kerülhet sor, mert a kezdeményezők összegyűjtötték a szükséges ötvenezer aláírást.
A Rogán Antal (Fidesz) által jegyezett, a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelő alkotmánymódosítási javaslat - amelyet a képviselő a múlt héten nyújtott be az Országgyűléshez - nem szerepel ugyan a napirend tervezetében, de a Fidesz-frakció várhatóan kezdeményezi a napirend kiegészítését. A napirendre vételhez 78 képviselő aláírása és az szükséges, hogy a parlamenti többség igennel szavazzon.


Az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után közölte: a kormány kéri, hogy a Ház hosszabbítsa meg a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet; ez a határidő december 31-én jár le egy korábban elfogadott országgyűlési határozat szerint. Várhatóan erről is szavaz a parlament ma.


A Fidesz több házszabálytól eltérést kért, amelyekről ma dönt az Országgyűlés. A házszabálytól eltérés elfogadásától függ, milyen menetrendben tárgyalja a parlament az MTI Zrt. létrehozásáról szóló országgyűlési határozat módosítását, a Nemzeti Kulturális Alapról, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénymódosításokat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite