2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonMa dönt az Országgyűlés a jegybanktörvény módosításáról

Ma dönt az Országgyűlés a jegybanktörvény módosításáról


Parlament2Változik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának összetétele, a jelenlegi felállásban ma tartják utolsó kamatdöntő ülésüket.


Ma dönt az Országgyűlés a jegybanktörvény módosításáról, amely szerint a jövőben a parlament választhatná a monetáris tanács külsős tagjait. A képviselők ezt követően megvitatják a 2006-os zavargásokkal kapcsolatos semmisségi törvényt és az egészségügyben kötelező kamarai tagság kérdését is.


Terítékre került többek között a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt kezdeményezte, hogy a monetáris tanács tagjait - a jegybank elnöke és alelnökei kivételével - a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés válassza meg. A négy külsős tag közül a hatályos szabályok alapján kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhet; a jelenlegi tagok megbízatása február végén jár le.


Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság fideszes elnöke azt közölte: a parlament már március elején megválaszthatja a monetáris tanács négy új tagját. Szavaz a Ház a Selmeczi Gabriella törvényjavaslatához érkezett módosító indítványokról is. A nyugdíjvédelmi megbízott lehetőséget teremtene arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok portfólióját képező eszközöket és átadásukat az államnak.
Részletes vitához érkezik Balsai István semmisségi törvényjavaslatának tárgyalása. A fideszes politikus azt szorgalmazza, hogy nyilvánítsák semmisnek a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve tanúvallomásra alapozott bírósági ítéleteket.


Részletes vita várható a tűzvédelmi törvény szigorításáról, amelyet a West Balkán szórakozóhelyen történt diszkótragédia után kezdeményezett Pintér Sándor belügyminiszter, és teret kap a kérdés, miszerint vissza kell-e állítani a kötelező kamarai tagságot az egészségügyben.


Vitára bocsátják az előterjesztést, amelynek eredményeként nyilvántartásba vennék a január elseje után kedvezményesen honosított, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárokat, akik személyi azonosítót és a lakcímüket tartalmazó okmányt is kapnának. Megtárgyalja az Országgyűlés a jobbikos Balczó Zoltán és Farkas Gergely házszabály-módosító javaslatát is. Ez lehetővé tenné, hogy ne csak a frakcióvezetők és helyetteseik, hanem bármely, a képviselőcsoport által felkért frakciótag szólhasson napirend előtt.


A módosítás megszűntetné azt a gyakorlatot, hogy a frakciók - ahogy az indoklás fogalmaz, "kissé komikus módon" - akár egyetlen ülésnapra válasszanak helyetteseket. Megengednék továbbá, hogy akár a napirenden szereplő ügyben is elhangozzon napirend előtti felszólalás.


Az interpellációk, kérdések és azonnali kérdések után arról is döntenek a képviselők, hogy a fideszes Erdős Norbert helyett párttársa, Tiba István, a kereszténydemokrata Tarnai Richárd helyett pedig Stágel Bence legyen az Országgyűlés jegyzője, majd több nemzetközi szerződés kihirdetéséről is határoznak.


Utolsó ülését tartja a monetáris tanács


A jelenlegi összetételében utolsó kamatdöntő ülését tartja ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.
Elemzők az érvényben lévő 6,0 százalékos jegybanki alapkamat változatlanul hagyását várják az üléstől, miután november óta mindhárom kamatdöntő ülésen 25-25 bázispontos kamatemelésről döntött a tanács, azt megelőzően pedig tavaly április óta a történelmi 5,25 százalékos mélyponton állt az alapkamat.


A monetáris tanács januári kamatdöntése különösen nehezen született meg, miután az első körben hárman-hárman javasoltak emelést és kamattartást, míg Bánfi Tamás a csökkentés mellett érvelt.


A többségi döntéshez az elnök felszólítására a tagoknak újra kellett gondolniuk az álláspontjukat, és Bihari Péter csatlakozott az emeléspárti Király Júliához, Simor Andráshoz és Neményi Judithoz. A monetáris tanács négy külső tagjának Bánfi Tamásnak, Bihari Péternek, Csáki Csabának és Neményi Juditnak március 1-jén lejár a megbízatása.


Az Országgyűlés is éppen hétfőn dönt a külső tagok új kinevezési rendjéről. A jegybank elnökének, Simor Andrásnak és helyettesének, Karvalits Ferencnek a hatéves megbízatása 2013 márciusában jár le, a másik alelnök, Király Júlia kinevezése 2013. júliusáig tart.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite