2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonMa döntenek a Magyarország elleni uniós jogsértési eljárás indításáról

Ma döntenek a Magyarország elleni uniós jogsértési eljárás indításáról


A biztosok három kérdésben tekintik át a helyzetet: a jegybank függetlenségének ügyében, az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő egyik új szabályozásnál, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében. Mindhárom ügyben készek jogi eljárást indítani Magyarország ellen. Közben az EP szerdai ülésén Orbán Viktor is fel fog szólalni, hogy "megvédje Magyarországot".

orban_barroso

Csak a biztosokból álló testület kedd délutáni ülésén dönt az Európai Bizottság hivatalosan arról, indít-e uniós jogsértési eljárást Magyarország ellen. Ezt az uniós végrehajtó testület egyik szóvivője hangsúlyozta az MTI-nek hétfő este nyilatkozva, azokra a külföldi hírügynökségi értesülésekre reagálva, amelyek szerint a bizottság három eljárást hagy jóvá keddi strasbourgi ülésén.

Olivier Bailly félrevezetőnek minősítette azokat a megfogalmazásokat, amelyek szerint erről a végleges döntés már meg is született volna. A biztosok testülete csak kedd délután ül össze Strasbourgban, hétfőn csupán alacsonyabb szintű, előkészítő megbeszélésekre került sor Brüsszelben - jelezte. A szóvivő ugyanakkor elismerte: valószínű, hogy szabálysértési eljárásokról születik majd döntés.


José Manuel Durao Barroso elnök szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen már előzőleg, a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az ülés napirendjén lesz azon magyar jogszabályok ügye, amelyek összhangját az európai uniós joggal az EU-szerv aggályosnak találja.

Ahrenkilde Hansen arra is emlékeztetett, hogy három kérdésben tekintik át a helyzetet: a jegybank függetlenségének ügyében, az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő egyik új szabályozásnál, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségének kérdésében.

A hétfői hírügynökségi értesülések szerint a bizottság mindhárom ügyben kész jogi eljárást indítani Magyarország ellen, "miután az nem állt elő módosító indítványokkal". Az eljárás keretében - ezen információk szerint - a vitatott szabályozás rövid határidőn belül történő módosítására szólítják majd a kormányt.

Az Európai Bizottság még múlt héten kiadott közleménye szerint arra készül, hogy január 17-én, azaz kedden "alapos jogi elemzésen alapuló", "megfelelő" döntéseket hoz azokkal a nemrégiben született magyar jogszabályokkal kapcsolatban, amelyek uniós joggal való összhangját illetően aggodalmak merültek fel.

Navracsics: várhatóan három kötelességszegési eljárás indul Magyarország ellen

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint várhatóan három esetben kötelességszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság kedden: a jegybank ügyében, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége kérdésében. „Igen én is úgy tudom, hogy három esetben megindul a kötelességszegési eljárás" - válaszolta a kormányfő helyettese kérdésre válaszolva az M1 Ma Reggel cím műsorában kedden.

A közigazgatási és igazságügyi miniszteri tisztet is ellátó Navracsics Tibor azt mondta, hogy hétfőn beszélt telefonon Viviane Redinggel, a jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság EU-biztosával. Az eljárás által érintett három témáról ejtettek szót: az egyik a jegybanktörvény, a másik az adatvédelmi hatóság vezetője függetlenségének erősítése, a harmadik pedig a bírák, ügyészek, közjegyzők nyugdíjkorhatára volt - ismertette.

Navracsics Tibor az eljárás menetéről azt mondta, most kezdődhet egy olyan szakmai vita, elvezethet esetleg egy jogszabály-változtatáshoz vagy a második szakaszhoz, az Európai Bírósághoz. Utóbbi azt jelenti, hogy ha az Európai Bizottság és a kormány nem tudnak dűlőre jutni egymással, akkor a bíróságtól várják a döntést.

Most úgy látja, a jegybanktörvény és az adatvédelem ügyében közel állnak ahhoz, hogy megoldást találjanak, ugyanakkor az igazságszolgáltatást érintő kérdésben „érdemi szakmai vita van" - válaszolt a politikus arra a kérdésre, hogy eljutnak-e az ügyek a bírósági szakba vagy módosítják a törvényeket. Arra a felvetésre, hogy a bizottság kifogásolja, hogy az átszervezés miatt nem tudja kitölteni mandátumát az adatvédelmi ombudsman, Navracsics Tibor azt mondta: egy új intézmény jött létre, és az eddigi adatvédelmi ombudsman több fórumon többször kijelentette, hogy nem vállalna az új struktúrában vezető szerepet. Ezt úgy értelmezték, hogy nem kíván részt venni a jövőbeni munkában - mondta.

Ha a bizottság azt kéri, hogy a jegybanktörvényből vegyék ki a miniszterelnök által kinevezett alelnökről szóló részt, akkor tárgyalni fognak erről is. A kormány "abszolút nyitott" ebben az ügyben is, de a bizottságnak is látnia kell, hogy nekünk is vannak praktikus szempontjaink - fogalmazott Navracsics Tibor. Szerinte legitim érv, hogy a kormányzati politikának is legyen beleszólása a jegybank működésébe, továbbá a miniszterelnök által kinevezett alelnök mellett az MNB-nek van még két alelnöke és elnöke is.

Orbán: "ezúttal is megvédjük Magyarországot és a magyar emberek becsületét"

Szerdán az EP tart plenáris vitát a "magyarországi közelmúltbeli politikai fejleményekről". Az ülésen a képviselők meghallgatják az Európai Bizottság képviselőjét - aki az MTI értesülései szerint akár José Manuel Durao Barroso elnök is lehet -, valamint az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács beszámolóját a téma kapcsán, majd hozzászólásokat tehetnek.

Orbán Viktor kormányfő felszólal az Európai Parlament (EP) szerdai ülésén - közölte a miniszterelnök szóvivője hétfőn késő este az MTI-vel. Szijjártó Péter közleményében úgy fogalmaz, hogy szerdán a nemzetközi baloldal újabb támadást akar indítani Magyarország ellen, ezért Orbán Viktor hétfőn azzal a kéréssel fordult az Európai Parlament elnökéhez, hogy tegye lehetővé felszólalását a strasbourgi vitában.

"Nem engedjük, hogy a nemzetközi baloldal hazugságokkal és alaptalan rágalmakkal vádolja Magyarországot a nemzetközi nyilvánosság előtt. Mi ezúttal is megvédjük Magyarországot és a magyar emberek becsületét" - fogalmazott a szóvivő. Ezt megelőzően, hétfő este az InfoRádió brüsszeli forrásokra hivatkozva adott hírt arról, hogy Orbán Viktor szerdán részt vesz és felszólal az EP szerdai, a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről tartandó plenáris vitájában, Strasbourgban. A rádió a honlapján hétfőn azt közölte: "Orbán Viktor levélben kezdeményezte ezt Jerzy Buzeknél, az Európai Parlament elnökénél, a frakciók pedig hozzájárulásukat adták a kezdeményezéshez".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2012-01-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite