2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMagyar-szlovák madárvédelmi program kezdődött Pilinyben

Magyar-szlovák madárvédelmi program kezdődött Pilinyben


Három éve Szlovákiában bújt ki a tojásból, idén Magyarországon költ az a fehér gólya (Ciconia ciconia), amelynek fiókáit szerdán gyűrűzték meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai a Nógrád megyei Pilinyben.

madarak


A Madárvédelem és kutatás határok nélkül elnevezésű program egymással szomszédos szlovákiai és magyarországi megyék területén valósul meg 2014-ig - közölte Papp Ferenc, az MME koordinátora az MTI kérdésére. Cél az állománynagyságot és a fészkelő helyeket tartalmazó adatbázisok létrehozása, de szerepel a programban fehér és fekete gólyák, nagy kócsagok és bütykös hattyúk, sirályfélék színes gyűrűs jelölése is.


"A nagy testű fajok lábára színes gyűrű is kerül, azok leolvasásához ugyanis nem kell újra befogni a madarat - magyarázta. - A lakosság részéről is több visszajelzést kaphatunk így. Ennek köszönhetően nemrég például egy Horvátországban jelölt fakókeselyűt figyeltek meg Karancsságon."


A program része lesz a fehér és a fekete gólyák rádiótelemetriás megfigyelése is: a jeladóval ellátott madarak a vonulási útvonalak és a telelőterületek pontosabb megismerését segítik. Ebből a célból molnár- és partifecskéket is geolokátorokkal szerelnek fel: a madarak hátára rögzített, 0,4 gramm súlyú eszköz a fény mennyiségét méri és tárolja. A tavaszi vonulásból való megérkezésük és visszafogásuk után az adatok letölthetők, a kutatók pedig választ kapnak arra, hogy Afrika melyik részén töltötték a telet a madarak.


Ugyancsak figyelmet fordítanak egyes ragadozófajok - egerész ölyv, barna rétihéja, karvaly, vörös vércse - fészkeinek felderítésére is a határ mindkét oldalán. A program pilinyi indítására az adott okot, hogy az ott fészkelő gólyapár tojó madara 2009-ben a Tornaalja (Tornala) melletti Lőkösön (Levkuska) bújt ki a tojásból, idén pedig három fiókát nevel - mintegy jelképezve, hogy a természetvédelem nem ismer határokat.


Papp Ferenc véleménye szerint az idei év jó közepesnek tekinthető a fehérgólya-szaporulat szempontjából, az ország északi részén fészkenként két-három fiókát nevelnek a madárszülők. A korábbi évekkel összehasonlítva a 2010-es nagy esőzések miatt sok fészekalj megsemmisült, a tojások könnyen bezápultak. Akkor fészekaljanként átlagosan 1,34 fiókát neveltek fel a fehér gólyák. Viszont az előző évi sok csapadék kedvező élőhelyeket hozott létre 2011-ben a fő zsákmányt jelentő kétéltűfajok számára, így a hirtelen beköszöntő táplálékbőség fészekaljanként 3,19 fiatal madár kirepülését eredményezte.


"A tavaly őszi és az idei tavaszi hosszú aszály miatt idén rossz szaporulatra számítottunk, de a májusi esők után kedvezőbbre fordult a helyzet, ennek köszönhető a fészekaljanként átlagos 2,5 fióka" - mondta a koordinátor. A programban az MME mellett a BirdLife Slovakia és a Raptor Protection of Slovakia nevű szervezet vesz részt.


Forrás: MTI/HÍR PORt24

 

2012-07-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite