2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonMagyar hősök emléknapja

Magyar hősök emléknapja - Hende Csaba: csak a nemzet egésze újíthatja meg Magyarországot

A kormány egymaga nem újíthatja meg Magyarországot, csak a nemzet egésze - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap a fővárosi Hősök terén a magyar hősök emléknapja alkalmából tartott ünnepi rendezvényen.

hősök napja01


A miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány csak az államot újíthatja meg, szervezheti újjá. "Magyarország megújításához az egész nemzet erejére szükség van, ugyanígy amikor a honvédelem teljes rendszerének, s benne az egész honvédségnek a megújításáért dolgozunk, mindenekelőtt fel kell hívnunk a figyelmet, hogy ez nemzeti ügy és ez nemzeti intézmény" - mondta Hende Csaba.


A tárcavezető szerint a Hősök tere a nemzeti emlékezés színtere, rendeltetése szerint azon nagyjainkra emlékezünk ott, akik "végérvényesen és visszavonhatatlanul" hozzátettek valamit ahhoz az "évezredes úthoz", amelyet a nemzet bejárt.
Mint rámutatott: az első világháború "szörnyű kataklizmája", Európa és a nyugati civilizáció közös "nagy hajótörése" hívta fel a nemzetek figyelmét hőseikre, "azóta emlékezünk mi is - a kommunista diktatúra évtizedeit leszámítva - azokra, akik Magyarországért harcolva vesztették életüket".

 

hősök napja02


A miniszter szavai szerint "emlékeznünk kell a hőseinkre", akik közé az elmúlt évben újabb négy honvéd került. Ők feladatuk teljesítése közben vesztették életüket - fűzte hozzá.A rendezvényen jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a parlamenti pártok képviselői, magas rangú katonák és katonai attasék. A megemlékezés végén a Hősök terén lévő magyar hősök emlékkövénél - katonai tiszteletadással - elhelyezték a kegyelet koszorúit.

 

hősök napja03


Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt. Ennek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékezünk "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért. Az emléknap azoknak a névtelen hősöknek állít emléket, akik Szent István óta áldozatot hoztak a hazáért - az 1956-os forradalom idején is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite