2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonMagyar állami kitüntetést kapott Soós Kálmán, a beregszászi főiskola rektora

Magyar állami kitüntetést kapott Soós Kálmán, a beregszászi főiskola rektora

A kárpátaljai magyar felsőoktatás megteremtése érdekében kifejtett erőfeszítéseinek elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült csütörtökön Soós Kálmán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

erdemrendkereszt


A köztársasági elnök nevében, a közelgő nemzeti összetartozás napja alkalmából a kitüntetést Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át, aki méltató beszédében hangsúlyozta: Soós Kálmán rendkívül fontos szerepet játszott a kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatás és tudományosság megteremtésében, és mindenekelőtt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola létrehozásában. A kitüntetett kezdettől fogva heroikus küzdelmet folytatott azért, hogy a kárpátaljai magyarság jövője szempontjából kulcsfontosságú felsőoktatási intézmény fennmaradjon, és színvonalas képzést biztosítson - tette hozzá. Az államtitkár kiemelte: Soós Kálmán munkássága, kitartása, tudományos és közéleti szerepvállalása méltán állítható követendő példaként mind a kárpátaljai, mind az egész külhoni, mind pedig az anyaországi magyarság elé.

Soós Kálmán 1962-ben született az ungvári járási Szalókán. Az Ungvári Állami Egyetemen szerzett történész diplomát 1984-ben, majd öt éven át középiskolai tanárként dolgozott. Ezt követően Moszkvában aspiráns, kandidátusi disszertációját 1993-ban az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai és Balkanisztikai Intézetében védte meg Magyarország 17. századi történetéből. 1989-1994 között az Ungvári Állami Egyetem tanára, egyben az Ungvári Hungarológiai Központ igazgató-helyettese. 1996-tól a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola főigazgató-helyettese, 2000-től a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

A kitüntetés átadása alkalmából tartott ünnepségen részt vett Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Bacskai József ungvári, valamint Tóth István beregszászi magyar főkonzul.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite