2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonMagyar Nemzet: megfelelt a Schmitt-dolgozat

Magyar Nemzet: megfelelt a Schmitt-dolgozat


Az államfői disszertáció keletkezési körülményeit vizsgáló bizottság lezárta vizsgálatát - írja a lap.

Schmitt Pál aláírja az új alkotmányt

Nem lesz Magyarországon az államfő holnap, amikor kihirdetik a Semmelweis Egyetem által létrehozott tényfeltáró bizottság plágiumvizsgálatának eredményét. A Magyar Nemzet információi szerint az öt tagból álló testület megállapította, hogy az akkori, tehát az 1992-ben hatályos jogszabályoknak és az egyetemi szabályzatnak megfelelt Schmitt Pál dolgozata, ezért nem indokolt a doktori cím elvétele. A lap úgy tudja, a tényfeltáró bizottság a disszertációban felhasznált források megjelölését szakszerűtlennek minősítette, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy erre már az előopponensi véleményben fel kellett volna hívni Schmitt Pál figyelmét, ám ez nem történt meg.

Még nem dőlt el?

A Népszabadság ugyanakkor azt írja, hogy a Schmitt Pál doktori disszertációjának eredetiségét vizsgáló bizottságban még egy nappal a vizsgálat eredményének hivatalos bejelentése előtt is nyitott a kérdés, hogy kimondják-e a plágium tényét. A lap információi szerint a testület munkája legalább részben olyan „egérút" megtalálására irányul, amellyel a köztársasági elnök (és az őt jelölő kormányfő) további jelentős presztízsveszteség nélkül kerülhetne ki az ügyből.

Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja január végén jelentette be, hogy megalakult a bizottság, amely március végén zárja majd le Schmitt Pál disszertációjának vizsgálatát. Schmitt Pál az elmúlt időszakban többször visszautasította a plágiumvádat. Szerinte legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, és nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát - írja a Magyar Nemzet.

Korábban egyébként olyan információk jelentek meg, amelyek szerint már a Kádár-rendszerben sem volt bocsánatos bűn, ha valaki ellopta más szellemi alkotását. A Népszabadság felidézte, hogy a Legfelsőbb Bíróság 1981-ben úgy döntött, az alperes megsértette a szerzői jogokat, mert más doktori értekezéséből szó szerint emelt át részeket, azokat nem tette idézőjelek közé, nem jelölte meg a forrást, az irodalomjegyzékben csak a szerző másik munkájára hivatkozott. Az ELTE akkor visszavonta a kisdoktori címet.

Az etikai bizottság dönt

A hvg.hu szintén arról írt, hogy Schmitt Pál védekezése sántít, mert az elnök dolgozata a 20 évvel ezelőtti elvárásoknak, törvényeknek sem felelt meg, amit neki is tudnia kellett, éspedig hivatalból, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottságban hozzá tartoztak az oktatási, tudományos ügyek.

A Népszava ugyanakkor arról ír, hogy Schmitt Pált nagy valószínűség szerint megfosztják doktori címétől a tényfeltáró bizottság jelentése alapján. A testület nem dönthet másként, hiszen a sajtó által készített szövegösszevetések, a körülményeket felfedő oknyomozás eredményeként a plágium nyilvánvaló. A kérdés csak az, hogy a vizsgálóbizottság ki meri-e mondani a vád beigazolódását, illetve hogy ennek mi lesz a következménye. A testület ugyanis csak egy jelentést készít, melynek hatására az SE etikai bizottsága dönt Schmitt Pál doktori címének megvonásáról - írja a lap, amely szerint ezt követően válhat aktuálissá a köztársasági elnök lemondása.

Előzmények

A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatából mintegy 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később azt is feltártuk, hogy ezenfelül 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása.

Schmitt Pál egyhetes hallgatás után január 18-án reagált először az egy héttel korábban megjelent, a plágiumgyanút felvető cikkünk állításaira. Az államfő a Kossuth Rádió reggeli műsorában utasította vissza a plágiumvádakat, és azt mondta, hogy a 180 oldalnyi - szerinte az egyes jegyzőkönyvekből mindenki, így Georgiev számára elérhető - „törzsanyagon" felül a dolgozatában a fennmaradó 30-35 oldalnyi szöveg (amely Schmitt szerint a következtetéseit tartalmazza) a saját munkája.

A hvg.hu az interjú után ugyanakkor azt is bemutatta, hogy Schmitt ebben sem mondott igazat, hiszen dolgozatának Következtetések című fejezete szinte teljes egészében a Georgiev-mű egyik fejezetének átvétele. A fentieket figyelembe véve Schmitt 215 oldalas dolgozatából mindösszesen hozzávetőleg 12 oldal maradt. A 10 számozatlan oldalt is a disszertációhoz számítva úgy tűnik, hogy 225 oldalból 213 oldal, vagyis a szöveg 94,6 százaléka más munkák átvétele.


Forrás: MTI/Magyar Nemzet/nol.hu/hvg.hu/HÍR PORT24

 

2012-03-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite