2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMagyarország Európa élvonalában van

Jeremie program - Magyarország Európa élvonalában van

Európában 39,8 milliárd euró forrást vontak be tavaly az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) adatai szerint. Magyarország a Jeremie program keretében kihelyezett kockázati tőke befektetések tekintetében a GDP (bruttó hazai termék) arányában mérve Európa élvonalában van.

gdp

Európában összesen 39,8 milliárd euró forrást vontak be tavaly az EVCA adatai szerint, ami 80 százalékos növekedés 2010-hez képest, és a legmagasabb érték 2008 óta. Ez részben kockázati tőkealapoknak és növekedési alapoknak köszönhető; előbbiek 50 százalékos növekedést produkáltak az előző évhez képest, az utóbbiak pedig dupláztak. 2011-ben nőtt a lezárt tranzakciók száma, megközelíti a 2008-as százötvenet.

A befektetések értéke 2010-hez képest 6 százalékkal, 45,5 milliárd euróra nőtt. A befektetések 91 százaléka kivásárlási és növekedési alapokból származik, ugyanakkor a befektetett cégek számát vizsgálva a kockázati tőkealapok "vezetnek", amelyek 3.140, míg a kivásárlási és növekedési alapok csupán 1.860 cégbe fektettek, döntően a kkv szegmensbe.

A kiszállások értéke 50 százalékkal - 20 milliárdról 30 milliárd euróra - nőtt 2010-hez képest. A kockázati tőke- és kivásárlási/növekedési alapok 2011-ben 1.000-1.000 cégből szálltak ki, ez kevesebb, mint 2010-ben.

"Az európai kockázati tőke iparág tavalyi aktivitása - bár a 2010-es év eredményeihez képest előrelépés történt - továbbra is jelentősen elmaradt a válság előtti 2005-2008-as évektől. Azonban a magyarországi Jeremie-programnak sikerült betölteni a neki szánt szerepet és dinamizálnia a korai fázisú hazai vállalkozások finanszírozását" - kommentálta a felmérés adatait közleményében Zsembery Levente, a Biggeorge's-NV Equity Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

A kelet-közép-európai régió az alapok finanszírozása tekintetében továbbra is marginális szerepet tölt be, bár a végrehajtott tranzakciók számát tekintve kisebb a lemaradás. Ha pedig a befektetett összegek GDP arányos súlyát nézzük, a kép még kedvezőbb.

Különösen szembeötlő a magyarországi kockázati tőke iparág aktivitása: a befektetés célországa szerint a GDP arányában mérve Magyarország a hatodik helyet foglalja el Európában; ezzel jelentősen meghaladja nemcsak a régió, de egész Európa átlagát is. Ez azért adhat okot bizakodásra, mert a tapasztalatok szerint azokban az országokban, ahol a korai fázisú finanszírozásban a kockázati tőke aktívabb, az innovációk nagyobb eséllyel érnek célt, ezek a vállalkozások felnőve a növekedés motorjaivá válhatnak - mutatott rá a vezérigazgató.

Mivel ezek a források idehaza jellemzően a Jeremie-program keretében kerülnek kihelyezésre, egyértelműen kijelenthető, hogy a program hazai eredményei már európai összevetésben is láthatóak. A cél persze az lenne, hogy a régió és Magyarország ne csak a GDP arányában, de abszolút értékében is érje utol Nyugat-Európát. "Bízzunk benne, hogy a hamarosan kiírásra kerülő Jeremie II. program ezt a lendületet képes lesz továbbvinni" - hangsúlyozta Zsembery Levente.

A szektorokat vizsgálva a hazai Jeremie-program és az európai gyakorlat hasonlít: Magyarországon és Európa egészében is az élettudományok, az információtechnológia és a kommunikációs szektorban a legaktívabb a kockázati tőke. A befektetések számát tekintve az ügyletek közel 60 százalékát ez a három terület adja.

Ami az új források bevonását illeti, a korábban sokszínű kép egyszerűsödni látszik. A korai fázisú kockázati tőke befektetések területén (venture capital) a kormányzati szereplők léptek előre a legnagyobb finanszírozókká: míg 2007-ben még a források 10 százalékát biztosították (ami a finanszírozók között hatodik helyre volt elég), addig 2011-ben a kormányzati szektor már messze a legnagyobb, 35 százalékos súlyú szereplő volt. Eközben a kivásárlási tőke (buy-out) piacán az intézményi befektetők (biztosítók, nyugdíjpénztárak, alapok) domináltak, míg a generalista alapoknál a magánbefektetők váltak elsődleges finanszírozókká.

Ami a befektetések árnyoldalát illeti, 2011-ben a korai fázisú befektetések több mint ötöde a társaság bezárásával és a befektetés leírásával zárult. Bár ez a szám magasnak tűnik, a korai fázisú cégekbe befektetőknek ezzel a kockázattal együtt kell élniük. "A cél, hogy portfólió szintjén olyan hozamot tudjunk biztosítani a befektetőknek, ami elég vonzó ahhoz, hogy a megszerzett hozamot később is kockázati tőkebefektetésekbe forgassák vissza, tovább javítva a gyorsan növekvő cégek forrásbevonási lehetőségeit" - fejtette ki a vezérigazgató.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite