2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonMagyarország kész a párbeszédre az új szlovák kormánnyal

Magyarország kész a párbeszédre az új szlovák kormánnyal


Semjén ZsoltMagyarország kész és nyitott az új szlovák kormánnyal a párbeszédre - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva.

A kereszténydemokrata politikus kiemelte: személy szerint biztos benne, hogy a kettős állampolgárság elfogadása után hozott, a magyar kisebbséget hátrányosan érintő, a szlovák állampolgárság megfosztásával fenyegető szabályozást visszavonják majd. Szerinte a szlovák Alkotmánybíróság is megsemmisítené, s európai bíróságok előtt sem állná meg a helyét a jogszabály. Abban előrelépés látszik, hogy a nyelvtörvény ügyében legalább nem fognak bírságolni a hírek szerint. Ugyanakkor ennél többet kellene elérni, önmagában a nyelvtörvény elfogadhatatlan - értékeli.


Semjén Zsolt ismét hangsúlyozta: üdvözlik a szlovákiai választások eredményét. Nagyon fontosnak tartom, hogy Szlovákiában jobbközép kormány alakulhatott, ami leváltotta a korábbi "szocialista-fasisztoid koalíciót" - fogalmazott a magyar miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: ez megnyitja a lehetőséget az érdemi párbeszédre Szlovákiával.

Semjén Zsolt egyben reményének adott hangot, hogy az új szlovák kormánnyal előrelépést lehet elérni. Ezzel a jobbközép kormánnyal sokkal inkább érdemi párbeszédet lehet majd folytatni, mint bukott elődjével - fogalmazott.

Az új kormánykoalíciót a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkotja. Az új szlovák kormányról tárgyaló négy jobbközép párt nagy valószínűséggel július 6-án írja alá a koalíciós szerződést. Iveta Radicová kijelölt kormányfő kedden este úgy nyilatkozott, hogy július 8-ig, a szlovák parlament alakuló üléséig felállhat az új szlovák kormány. A kormány személyi összetételéről a négy párt már megállapodott.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-07-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite