2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonMagyarország legyen a demokrácia fáklyavivője

Magyarország legyen a demokrácia fáklyavivője


A húsz évvel ezelőtti átmenet vívmányai alapján Magyarországtól azt várják a szövetségesei, így az Egyesült Államok is, hogy több legyen egyszerű demokráciánál: a demokrácia fáklyavivője és bajnoka legyen - írta Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet a Magyar Nemzet szerdai számában.

magyar zászló01

A lap véleményrovatában közölt írásában az amerikai nagykövet hangsúlyozta: a magyarok büszkék arra az átmenetre, amely elvezette őket a kommunizmustól, és büszkék mindarra, amit húsz évvel ezelőtt elértek. Erőszak nélkül véget vetettek a diktatúrának, és "élénk demokráciát" hoztak létre. Orbán Viktor maga is egyike azoknak a kiváló vezetőknek - tette hozzá - akik kezdettől az átalakulás élén álltak. Úgy fogalmazott: "Ezért várják el szövetségesei - így az Egyesült Államok is - Magyarországtól, hogy több legyen, mint egyszerű demokrácia: legyen a demokrácia fáklyavivője és bajnoka."

Ezzel összefüggésben a diplomata azt írta, ezért szólította fel az elmúlt év során a Fidesz-kormányt figyelmeztetők széle köre arra, hogy éberebben őrködjön a demokratikus intézmények felett, és tartsa azokat tiszteletben. "Az aggodalom e megnyilvánulásai nem csupán az ország érdekeit tartották szem előtt: azért is fontosak, mert Magyarország a világ számára továbbra is példakép" - mutatott rá az amerikai nagykövet, hozzátéve, saját demokratikus intézményei tiszteletben tartásával Magyarország nem csupán saját állampolgárait szolgálja, hanem "iránymutató fénysugár" lehet a világon mások számára is. Példaként a Közel-Keletet és Észak-Afrikát említette.

"Bárki söpörje is félre valamennyi kritikát - mondván, hogy politikai motiváltságúak vagy félinformációkon alapszanak -, nem tisztességes mindazokkal szemben, akik a magyar demokrácia tartós erejében és élénkségében érdekeltek" - figyelmeztetett az amerikai nagykövet, aki kitért arra, hogy a Fidesz tagjai maguk is felismerték, milyen fontos a kritikákat és aggodalmakat megfogalmazó hangokat figyelembe venni. Felidézte, hogy Pokorni Zoltán, a párt alelnöke azt mondta a Fidesz kongresszusán: " A legnagyobb veszély, ha azt hisszük, hogy mindenkinél okosabbak vagyunk, és mindent pontosan tudunk."
A nagykövet idézte Hillary Clinton amerikai külügyminisztert, aki júniusi budapesti látogatásán támogatásáról biztosította a miniszterelnöknek a magyar gazdaság újjáépítésére és megerősítésére irányuló elkötelezettségét, kifejtette azonban aggodalmait is, hogy a kétharmados többség adta lehetőségekkel élve, a kormány által végrehajtott változások következtében Magyarország képes lesz-e hű maradni saját demokratikus hagyományaihoz. Valódi elkötelezettséget kért az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó és a kormányzati átláthatóság mellett - emlékeztetett Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet.

Kiemelve, hogy Magyarországon a magyarok feladata meghatározni saját jövőjüket, a diplomata a kétharmados parlamenti többség adta lehetőségekről és az ezzel járó felelősségről is írt. Szerinte a hatalom régóta szükséges változásokat vihet véghez, de a kétharmados többség magában hordozza "a túlzás kísértését" is, annak lehetőségét, hogy a fontos fékeket és ellensúlyokat "félresöpörjék", és az állampolgárok valódi ellenvetéseit figyelmen kívül hagyják. Mint írta, ezért az Egyesült Államok és más baráti országok arra biztatják Magyarországot, hogy "időt és energiát nem sajnálva, nagy gondossággal járjon el az új alaptörvény bevezetéséhez szükséges sarkalatos törvények megszövegezésekor". A sarkalatos törvények közül a legfontosabbak a független médiára és igazságszolgáltatásra, valamint a szabad és igazságos választásokra vonatkoznak - állapítja meg, hangsúlyozva, "nem szabad, hogy a rendszer örökre egyik vagy másik pártnak kedvezzen".

Mint az Egyesült Államok budapesti külképviseletének vezetője írta, országa több mint kétszáz éve halad saját demokratikus útján, eközben követtek el hibákat és sok tanulságot levontak. Még a legjobb szándékú kormányoknak is szükségük van független felügyeletre - jegyezte meg, példaként említve: az 1930-as években Franklin D. Roosevelt elnök is élt hatalmas többségével, hogy bevezesse az Új irányvonal, (New Deal) elnevezésű programját, amely meghatározta Amerika kilábalását a nagy gazdasági világválságból. Bár a történelem a New Dealt óriási sikerként jegyzi, Roosevelt más intézkedései bukásra ítéltettek, végül a legfelsőbb bíróság megsemmisítette őket. A bíróság feladata volt, hogy emlékeztessen rá: a fékek és ellensúlyok a demokrácia mélyen gyökerező és elengedhetetlen részei - állapította meg a budapesti amerikai nagykövet a Magyar Nemzetben szerdán megjelent írásában.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

2011-08-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite