2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonMagyarország lesz a kapu Kína és Európa között

Magyarország lesz a kapu Kína és Európa között


A többi között egy kínai logisztikai központ létrehozásáról és egymilliárd dollárnyi vegyipari befektetésekről írt alá megállapodást a magyar és a Budapesten tárgyaló kínai miniszterelnök.

Ven Csia-pao


Az MTI Hírcentrum tudósítója a tárgyalások helyszínéről azt jelentette, hogy Orbán Viktor és Ven Csia-pao 12 egyezséget kötött. Ezek között szerepel az is, hogy Peking magyar államkötvényeket vásárol.


A mai napot rendkívül fontos mérföldkőnek és sikernek tekintem az ország megújulásában - fogalmazott a kormányfő. Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával; a két ország képviselői tizenkét megállapodást írtak alá, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről. Az MTI úgy értesült a kínai miniszterelnök környezetéből, hogy Orbán Viktor és Ven Csia-pao egy órán át tárgyalt.


A magyar kormányfő hangsúlyozta: az érintett kínai és magyar cégek megállapodást kötöttek egymilliárd dollárnyi vegyipari befektetésről, és Kína Magyarországon kívánja létrehozni közép-európai logisztikai-közlekedési platformját. Hozzátette: a kétoldalú kereskedelmi forgalom megkétszerezéséhez szükséges pénzügyi feltételeket Kína biztosítja.

"Történelmi segítséget kaptunk Kínától" - hangsúlyozta Orbán Viktor, mert - mint mondta - Magyarország számára fontos, hogy Peking hajlandó magyar államkötvényeket vásárolni. Magyarország képes finanszírozni magát a pénzügyi piacokról - közölte, a kínai kötvényvásárlással kapcsolatban pedig megjegyezte: "ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látom". Hozzátette, hogy Ven Csia-pao viszontlátogatásra hívta meg, és ezt elfogadta.


A kínai kormányfő azt mondta, országa bízik a magyar gazdaság fejlődésében. Bejelentette: Kína hajlandó "bizonyos összegű" magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt biztosít majd a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására.


Ven Csia-pao arról is beszélt a nemzetközi sajtó képviselőinek, hogy a kínai-magyar kapcsolatok fejlődésének nagyon szilárd alapjai vannak. Úgy fogalmazott: az elmúlt huszonnégy évben, a korábbi kínai miniszterelnöki látogatás óta a világban és Magyarországon nagy változások történtek, de a kínai-magyar barátság töretlen maradt. Hangsúlyozta: azért választotta mostani európai körútja első állomásának Magyarországot, mert fontosnak tartja a két ország közötti baráti együttműködést és partnerséget. Arról is beszámolt, hogy a kétoldalú kulturális kapcsolat előmozdítása céljából százötven magyar fiatalt hívtak meg Kínába.


Előzőleg katonai tiszteletadással fogadta Orbán Viktor miniszterelnök Ven Csia-paót a Kossuth téren; kínai kormányfő 24 éve nem járt Magyarországon. Délután Schmitt Pál államfő is fogadta a kínai miniszterelnököt.


A részletekről a fejlesztési tárca számolt be


Orbán Viktor miniszterelnök és Ven Csia-pao kínai kormányfő jelenlétében egyetértési nyilatkozatot írtak alá a légi, a vasúti és a folyami közlekedés fejlesztéséről, tovább a befektetésösztönzésről. A Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központ létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást. A többségi kínai tulajdonú BorsodChem Zrt 1,1 milliárd euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást kötött a Bank of Chinával.

 

Ven Csia-pao01


Szolnokon egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsavgyárat szándékoznak létrehozni a kínaiak. A világítótestek gyártásával foglalkozó CANYI New Lighting pedig európai termelési bázisról írt alá megállapodást. A baráti viszonyról beszélt az akadémián Ven Csia-pao


Kelet-Közép-Európa hídfőszerepet játszik Kína és Európa gazdasági-kereskedelmi együttműködésében, a földrajzilag előnyös fekvésű térség összeköti a nyugati és keleti piacokat - mondta a kínai kormányfő a Magyar Tudományos Akadémián, a Kína-Kelet-Közép-Európa Gazdasági és Üzleti Fórumon.


Ven Csia-pao hangsúlyozta: Kína nagyra értékeli a kelet-közép-európai országokhoz fűződő hagyományos baráti viszonyt, és fontos partnereknek tekinti a térség országait. "Készek vagyunk a gazdasági-kereskedelmi együttműködés formáit bővíteni (...), a két fél hosszú távú gazdasági partner lehet egymás számára" - mondta.


Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy egész Európa gazdasági növekedésének legjelentősebb tartalékai Közép-Európában találhatók; "Közép-Európával újra számolni kell, ez a régió évtizedek óta nem hordozott magában annyi ígéretet és reményt, mint manapság".


Diplomáciai sikerként értékelik a látogatást


Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet szakértője a látogatás alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy beérett az elmúlt 7-8 évben megkezdett magyar diplomáciai és gazdasági nyitás Kína felé. A szakember az MTI-nek azt mondta, önmagában már az óriási diplomácia siker, hogy a kínai miniszterelnök eleget tett a magyarországi meghívásnak. Jelzésértékű - tette hozzá -, hogy a világ egyik legfontosabb vezetője időt szakít és ellátogat Magyarországra, a közép-kelet-európai régióban egyedül ide, a nem is a legnagyobb gazdasági súlyú országba.


Hangsúlyozta: Kína elsősorban gazdasági hídfőállást keres Európában. A magyar nyitás eredményessége remélhetőleg a Magyarországra érkező kínai befektetésekben és munkahelyteremtésben mutatkozik majd meg. Tavaly 8,7 milliárd dollárt tett ki a kínai-magyar külkereskedelmi forgalom volumene, ez nagy növekedés a korábbi évek 5,5-6 milliárd dolláros forgalmához képest. Kínai becslés szerint ez az érték idén eléri 10 milliárd dollárt.


Matura Tamás arról is szólt, hogy a Kína és Európa közötti hídszerep betöltésére nemcsak Magyarország vágyik, ilyen törekvései vannak a többi visegrádi országnak, és Románia is egyre inkább nyit Kína felé, tehát ebben a vonatkozásban egyfajta versengés folyik. Kitért arra is, hogy a pragmatikus kínai külpolitika erős Európai Uniót szeretne látni, ugyanis ez erősítené az általuk kívánatosnak tartott multipoláris világhatalmi rendszert.


Üzent az Amnesty International a kínai kormányfőnek


A nemzetközi emberi jogi szervezet aktivistái az V. kerületi Vörösmarty téren demonstráltak a halálbüntetés ellen. Az Amnesty International fejükön csuklyát, nyakukon kötélhurkot viselő tagjai „Mondj nemet a halálbüntetésre!" feliratú transzparenst emeltek a magasba. Az akciót azért tartották, mert Budapesten tárgyal Ven Csia-pao miniszterelnök.

 

Forrás: MTI- Hírcentrum/HÍR PORT24

 

 

2011-06-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite