2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
KultúraMagyarország nemzeti napja Sanghajban

Magyarország nemzeti napja Sanghajban


gömböcSzínes programmal mutatkozott be a sanghaji világkiállítás látogatói és a jelentős kínai médianyilvánosság előtt Magyarország, hogy kulturális értékeivel felhívja magára a figyelmet, és még több turistát csalogasson.


A magyar pavilon és a központi helyet kapott Gömböc révén sokszor elhangzott: a magyarok kreatívak és büszkék is erre. A magyar nemzetgazdaságnak, a magyar embereknek az az érdeke, hogy a világgazdaság leendő centrumával, Kínával mély baráti kapcsolatot ápoljon - közölte az expó magyar nemzeti napjának megnyitó rendezvényén Szőcs Géza kulturális államtitkár, aki egy Budapesten létrehozandó kínai kulturális központ támogatásáról biztosította vendéglátóit.
A magyar nap hivatalosan a nemzeti zászló felvonásával kezdődött, majd a tizenöt tagú magyar küldöttség a kínai vendéglátók kíséretében felkereste a kínai pavilont, a városfejlesztés és környezetvédelem tematikus pavilonját és természetesen a magyar kiállítóhelyet. A vendégeket körbekalauzolták, a Gömböc-simogatónál közelebbről is megismerkedhettek a pavilon főszereplőjével, maga a feltaláló, Domokos Gábor magyarázott a két egyensúlyi ponttal bíró testről.
A magyar nap fénypontja az esti "A város és a zene" című gálaműsor volt, amely rangos előadókat vonultatott fel, és világszínvonalú produkciót mutatott be. A látványos, nagyszabású előadás egyes elemeit időnként heves tetszésnyilvánítással fogadta a közönség. Volt balett, operett, zongora, utcai zene, tánc, cimbalom, fúvós együttes, látványszínház, vetített háttérrel és hangeffektekkel. Fellépett Miklósa Erika, Palya Bea, a Modern Art Orchestra, a Szegedi Kortárs Balett és az Experidance is. A műsor ebben a formában kifejezetten az expó magyar napjára készült. A színpadon ott volt Gömböc is.
Szőcs Géza államtitkár megerősítette, hogy az új magyar kormány a két ország közötti kiegyensúlyozott és baráti viszony további erősítésére törekszik. Külön is kiemelte, hogy Magyarország üdvözli és támogatja egy budapesti kínai kulturális központ létrehozását.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite