2020. február 27., csütörtök - Ákos, Bátor
Keresés a tartalomban
ItthonMagyarországra érkezik ma a kirgiz államfő

Magyarországra érkezik ma a kirgiz államfő

Kétnapos magyarországi látogatásra érkezik ma a Kirgiz Köztársaság elnöke. Roza Otunbajeva vendéglátójával, Schmitt Pál köztársasági elnökkel folytat megbeszéléseket, találkozik Kövér László házelnökkel, megtekinti a Terror Háza Múzeum kiállítását, és a múzeumban részt vesz a Mészáros László- és Csingiz Ajtmatov-emlékesten.

kirgizelnok

Az 1991-ben függetlenné vált közép-ázsiai ország államfője magyar kollégájával tárgyal, majd a Sándor-palotában megállapodásokat írnak alá. A KEH tájékoztatása szerint többi között kormányközi beruházásvédelmi megállapodás parafálása várható, illetve a két ország honvédelmi minisztériumai kötnek katonai együttműködési megállapodást, és kooperációról állapodik meg a gödöllői Szent István és a kirgíziai Nemzeti Agráregyetem.
Roza Otunbajeva a nap folyamán gazdasági fórumot nyit meg, majd találkozik Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével.
A kirgiz köztársasági elnök megtekinti a Terror Háza Múzeum kiállítását is, és részt vesz a Mészáros László- és Csingiz Ajtmatov-emlékesten a Terror Házában.

Az 1930-as években több magyar emigráns is élt a kirgiz fővárosban, a mostani Biskekben. 1936 és 1938 között Uitz Béla (1887-1972) festőművész és Mészáros László (1905-1945) szobrászművész együtt dolgozott a köztársasági palota belső terének megalkotásán. Mészáros László nevét utca viseli a kirgiz fővárosban.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite