2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonMagyarország választ - minden, amit a 2. fordulóról tudni érdemes

Magyarország választ - minden, amit a 2. fordulóról tudni érdemes


Az országgyűlési képviselő-választás mai, második fordulójában két és fél millió voksolót várnak az urnákhoz. Szavazni reggel 6 órától este 7 óráig lehet abban az 57 választókerületben, ahol az első fordulóban a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok több mint felét.


Az április 11-i első fordulóban 119 egyéni választókerületben már eldőlt a mandátum sorsa.


Tizenkét megyében kell második fordulót tartani, hétben már április 11-én valamennyi egyéni választókerületben döntöttek a szavazók arról, kit juttatnak be az Országgyűlésbe. Érvényes és eredményes volt a választás valamennyi győr-moson-soproni, hajdú-bihari, somogyi, tolnai, vasi, veszprémi és zalai egyéni választókerületben.


A főváros 32 választókerületéből 21-ben szavaznak ma.
A második fordulóban azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban megszerezték az érvényes szavazatok legalább 15 százalékát. Ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor a három legtöbb szavazatot szerző jelölt méretheti meg magát újra.


Ma 3.150 szavazókörben adhatják le voksukat a választópolgárok.


Az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában az a jelölt nyeri el a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, a többi jelöltre adott szavazatok már nem csúsznak fel az országos listákra, azok "elvesznek", ellentétben az első fordulóval. Ott ugyanis töredékszavazatként hasznosulnak a vesztes jelöltekre leadott szavazatok, az országos listáról ezek alapján e jelöltek pártjai mandátumot kaphatnak.


Az országos listáról "alapból" 58 mandátumot osztanak ki, ám a mostani választáson 6, a területi listáról "felcsúszó" mandátummal együtt már 64 képviselői hely vár elosztásra.
A második forduló akkor lesz érvényes (egyéni választókerületenként külön-külön), ha azon a választópolgárok több mint negyede részt vesz, és az egyik jelölt több szavazatot kap a többinél. Szavazategyenlőség esetén időközi választást kell kiírni.


Annak, aki nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, az első forduló előtt igazolást kellett kérnie a lakóhelye szerinti jegyzőtől. Ha valaki igazolást kapott, a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes.


Az Országos Választási Iroda (OVI) vasárnap este 7 óra után 20-30 perccel, amikor megindulnak az adatok a választókerületekből, elindítja az összesítő rendszert, így folyamatosan követni lehet majd, hogyan alakulnak a részeredmények.
Az eredmények várhatóan este tíz óráig megismerhetők lesznek, kivéve azokon a helyeket, ahol esetleg elhúzódik a szavazás. Az 57 választókerület szavazóköreiben az adatok összesítése azért is gyorsabb lesz, mint az első fordulóban, mert már csak egyféle szavazólapot kell válogatni, hiszen már nincsen területi listás szavazás, csak egyéni.


Az első fordulóban, április 11-én 23 szavazókör - többségében budapesti - nem tudott bezárni este 7 órakor, mert még százak várakoztak arra, hogy leadják szavazatukat. Az elhúzódó voksolás miatt az OVI az első részeredményeket csak éjjel fél 11 körül hozta nyilvánosságra.


A sorban állás idejét az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben az OVI több intézkedéssel próbálta csökkenteni. Az első forduló tapasztalati alapján módosult a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet, e szerint az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) a jegyzőkönyvvezetőknek nem kézzel kell felvezetniük a névjegyzékbe, azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik azokat a választókat, akiket a szavazás napján vettek fel a névjegyzékbe. Ez egy perccel is csökkentheti az egy szavazóra jutó adminisztrációs időt.


A szavazatszámláló bizottságoknak az OVI azt ajánlotta, hogy "osszák fel" a névjegyzéket az abban szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, e szerint "válasszák szét" a szavazásra várók sorát, gyorsítva a szavazást. Javasolták azt is, hogy a névjegyzékbe felvettek listáját csak a szavazás zárása után töltsék ki. Az OVI ugyanakkor arra számít, az intézkedések ellenére előfordulhat, hogy néhány szavazókör este 7 óráig nem zár be, de jelentős csúszás várhatóan ott sem lesz.


A külföldön tartózkodó választók Magyarország külképviseletein - nagykövetségein és konzulátusain - voksolhatnak, ha korábban felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Külképviseleti voksolás 85 városban lesz, összesen 2.900 voksolót várnak az urnákhoz. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton voksoltak, a többi külképviseleten vasárnap szavaznak.


A jogorvoslatok lezárulta után, várhatóan legkésőbb május 15-ig kihirdetik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredményét.

2010-04-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite