2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
NagyvilágMagyar Szó: felemelő érzés volt hallgatni a vastapsot

Magyar Szó: felemelő érzés volt hallgatni a vastapsot


mozaszloAz újvidéki lapban a kettős magyar állampolgárságról szóló kommentárban azért megjegyzik, hogy nem lelkesítő", hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyarországi lakosságnak csak 60 %-a támogatja a kettős állampolgárságot.


A magyar állampolgársági törvény módosításáról közölt kommentárt csütörtökön az újvidéki Magyar Szó.

"Felemelő érzés volt hallgatni az országgyűlési vastapsot" azután, hogy a képviselők elsöprő többséggel igent mondtak a törvénymódosításra, amellyel lehetővé teszik a kedvezményes honosítást - írta a "Megszületett" című cikkben Fodor István.

Megjegyezte, hogy a módosítás nemcsak a határon túli magyaroknak fontos, hiszen, mint írta, "korántsem minden esetben a határon kívüli számít gyámolításra szoruló kistestvérnek gondoljunk csak a felvidéki vagy a szlovéniai magyarokra! ; ha pedig elfogy a szomszédos országokban a magyarság, vele együtt fog veszni történelmünk, kultúránk komoly része Erdélytől a Felvidékig".


A törvénymódosítás fogadtatásával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy "a fiatal és félelmében agresszív Szlovákia kivételével a többi érintett ország nyilván jól méri föl a helyzetet, s ennek tudatában fogadta el hallgatólagosan a törvénymódosítást".


Megjegyezte, hogy már öt éve is el lehetett volna végezni ugyanezt a változtatást, "de akkor a magyarországi hatalmi politikai elit érdekei mást diktáltak. Nem nemzetben, hanem tőkében gondolkodtak". A szerző szerint "meg is szenvedték ezt a külhoni magyarok tíz- és százezrei, amikor állampolgárságért folyamodtak, és végig kellett járniuk a bürokrácia gyakran megalázó, évekig tartó és költséges útját".

A szerző végül azt írta, "nem lelkesítő", hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyarországi lakosságnak "csupán hatvan százaléka" támogatja a kettős állampolgárságot. "A kilencven év megtette a hatását mondhatnánk. Úgy tűnik, az országban halkabban szól a vastaps, mint a parlamentben" - zárta kommentárját az újvidéki Magyar Szó.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite