2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonMa hivatalossá válhat Gyurcsányék távozása

Ma hivatalossá válhat Gyurcsányék távozása az MSZP-ből


Egy időben tart ma választmányi ülést az MSZP és születésnapi rendezvényt a szocialista pártban működő Demokratikus Koalíció Platform. Ez is előrevetíti azt, amit a Gyurcsány Ferenc vezette tömörülés vezetői jó ideje lebegtetnek: a szétválást. Az erről szóló bejelentést mára ígérte a volt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc003


Gyurcsány Ferenc csütörtökön, miután Mesterházy Attila pártelnökkel tárgyalt, azt mondta: lényegesen nagyobb az esélye annak, hogy a Demokratikus Koalíció távozik az MSZP-ből, mint hogy marad, és azt ígérte, hogy döntésüket szombaton, a platform egyéves születésnapján jelentik be. Ezt azzal indokolta, hogy addig a DK elnöksége és országos tanácsa is ülésezik, és a kilépéshez ezek egyetértése szükséges. Azt is közölte, ha úgy döntenek, hogy elhagyják az MSZP-t, képesek lesznek önálló frakciót alakítani, vagyis vele együtt legalább tíz politikus távozik a szocialista frakcióból.


Ennek tudatában a mai Gyurcsány-beszéd - amelynek helyszíne a Fáy utcai Vasas-sportcsarnok - inkább már a szétválás részleteit illetően igazíthat el. A volt miniszterelnök azt már világossá tette, hogy ha mennek, "egy gombostűt se" visznek magukkal az MSZP-ből, és ebben az esetben lemond a Táncsics Alapítvány vezetéséről. Azt viszont még nem tudni, mi lehet a Gyurcsány-párt neve és kik lesznek a vezetői, mint ahogy a távozás időpontja sem ismert. A korábbi kormányfő csütörtökön valószínűnek nevezte, hogy ha mennek, még az MSZP november közepén esedékes kongresszusa előtt megteszik, de érzékeltette, ez is vita tárgya. Ezzel szemben az MSZP-választmány ülésének mai napirendjén hivatalosan nem szerepel a szétválás, igaz, nyilvánvalóan szóba kerül majd, függően attól, hogy mi történik a DK rendezvényén.


Az előzetes tájékoztatás szerint a választmány meghallgatja Mesterházy Attila pártelnököt, aki a november 12-i kongresszusra történő felkészülésről számol be, majd Szekeres Imre tájékoztatja a testületet a József Attila Alapítvány szakpolitikai anyagairól. Az ülést megelőzően a pártelnök és a választmány vezetői Nagy Imre szobránál emlékeznek meg az 1956-os forradalomról.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite