2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMajális keretében adják át a Jánossy Képtárat és a Palóc Színpadot Balassagyarmaton

Majális keretében adják át a Jánossy Képtárat és a Palóc Színpadot Balassagyarmaton


Egész napos majális keretében adják át szombaton a 180 millió forintos beruházással megújult városi képtárat és szabadtéri színpadot Balassagyarmaton - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád megyei város alpolgármestere.

balassagyarmatfoter


Csach Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a kortárs magyar képzőművészeti gyűjteményként és állandó kiállításként, rendezvényházként, valamint információs pontként működő képtár új külső homlokzatot kapott, kijavították a nyílászárókat, elvégezték az akadálymentesítést, lecserélték a teljes tetőburkolatot, energiatakarékossá alakították a belső világítást, és korszerű fűtésrendszert alakítottak ki.


Az egykori úri kaszinóban működő képtár a felújítást követően a Jánossy Képtár nevet kapta. A névadó Jánossy Ferenc festőművész 1926-ban Budapesten született, majd 1964-től haláláig, 1983-ig Balassagyarmaton élt. Expresszív hatású figurális képei mellett linómetszetein és akvarellképein az Ipoly folyó környékét és vízi világát is megörökítette.


Új nevet kapott a szabadtéri színpad is, amely ezentúl Palóc Színpad néven várja a közönséget. A színpadnál felújították a Makovecz Imre által 1986-ban tervezett, mostanra életveszélyessé vált kerítést és az úgynevezett Cirmoskaréjt, valamint a nézőtéri padsorokat. Új kiszolgáló épületet építettek, és a rendezvényekhez szükséges technikai berendezéseket vásároltak.


Csach Gábor felidézte, hogy az önkormányzat az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című pályázatán nyert 180 millió forint uniós támogatást a beruházásra. A száz százalékos finanszírozású program zárásaként "Ujjé, a ligetben..." címmel belvárosi majálist szerveznek, amelyen fellép Horváth Charlie, Horváth Ádám és barátai bemutatják a Balassagyarmat Dalai című albumot, és rocktáncházat is tartanak. Lesznek gyermekprogramok is, többek között szombaton rendezik meg a Weöres Sándor gyermekszínjátszó fesztivál területi döntőjét is.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-05-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite