2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMajdnem 200 milliós károkat okoztak a január elejei Nógrád megyei földrengések

Majdnem 200 milliós károkat okoztak a január elejei Nógrád megyei földrengések

 

A január elejei földrengéseket követően 1626 kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz, a károk becsült összege eléri a 190 millió forintot - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken az MTI-vel.

foldrenges001


A közlemény szerint a legtöbb káresetet Nógrád megyéből jelentették, de Heves és Pest megyéből is jeleztek károkat. Ezek többsége Balassagyarmat, Szécsény, Varsány, Cserhátsurány és Mohora településeket érintette. Az egy eseményre jutó átlagkár, az eddigi adatok alapján, 120 ezer forint. A leggyakrabban falrepedésekről, vakolatrepedésekről, vakolatleomlásról, illetve a felületi festés sérülésével kapcsolatos károkról érkeztek bejelentések, de jó néhány esetben kéményledőléssel kapcsolatos eseteket is jeleztek az ügyfelek - írta a szövetség.


A Mabisz emlékeztetett, hogy az újév első napján összesen négy földmozgást regisztráltak Nógrád megye középső részén, az ötödik, 2,1 erősségű utórengést január 7-én délután észlelték. A térségben az előző években több földrengés is történt, utoljára 2014. augusztus 3-án volt érezhető rengés. A legutóbbi, jelentős károkat okozó földrengés 2013. április 23-án történt Magyarországon, a földrengést követően 4557 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kárösszeg akkor megközelítette a 600 millió forintot.


Évente átlagosan 100-120 kisebb erősségű földrengést jeleznek a műszerek, ezek nagy része azonban a lakosság számára nem érzékelhető. Mindössze átlagosan évi 4-5 olyan rengést regisztrálnak a műszerek, amely az epicentrum környékén már érezhető, de károkat nem okoz - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-01-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite