2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMájus elsejétől új helyi járatú menetrend lép életbe Salgótarjánban

Május elsejétől új helyi járatú menetrend lép életbe Salgótarjánban


Salgótarján tömegközlekedésének változásáról is döntött 2016. április 28-i ülésén a város önkormányzata.

menetrend16

Kevesebb helyi járatú autóbusz jár Salgótarján-szerte 2016. május elsejétől. Erről döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése a politikai vitákkal fűszerezett vitában, melyen jelen voltak a salgótarjáni tömegközlekedésben érintett cég vezető is. A Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-be integrált Nógrád Volán illetékességi területén 2016. május 1-jétől változik a megyeszékhelyen közlekedő helyi járatok menetrendje.

A Fidesz képviselői a tervezett napirendről is szerették volna levetetni a témát azzal az indokkal, hogy a járatszámok csökkentése nem indokolt. Az előterjesztés ugyanakkor azt tartalmazta, hogy a város takarékos gazdálkodásának jegyében az önkormányzat a költségvetéséből a tavalyi 260 millió forint helyett idén 205 millió forintot tud szánni a helyi járatú tömegközlekedésre.

Az önkormányzat baloldali többségű frakciója és az önkormányzat gazdasági bizottsága a csütörtöki döntést megelőzően hosszas tárgyalásokat folytatott a Volán-társasággal, mely során több kérdést vetettek fel a lakosság érdekében. A város vezetése egyebek mellett megkérdezte:

- az üzemanyag árak drasztikus csökkenése miért nem érzékelhető a szolgáltatás javulásában, vagy a járatok számának növelésében?

- miért a még többet fogyasztó csuklós buszokat küldik olyan időpontokban, amikor kisebb, egyúttal kevesebbet fogyasztó busz indítása is elegendő lenne?

- miért nem cserélik le elöregedett, csillagászati mértékű üzemanyagot fogyasztó buszokat korszerűbb, kisebb, pár éves buszokra?

E kérdések mentén kerekedett a vita a városi közgyűlésben, ahol az is elhangzott: a tömegközlekedés ügye állami feladat, s amíg a főváros ebből 92%-os támogatottságban részesül, addig Salgótarjánnal együtt az egész magyar vidék 8% fejlesztési pénzt kap.

Amint a szavazás előtt Fekete Zsolt polgármester elmondta, a város működése, a takarékos gazdálkodás jegyében kénytelenek megszavazni a tömegközlekedéssel kapcsolatos megszorításokat. A közszolgáltató cég javaslatára a következő időszakban kikérik a lakosság javaslatait, mellyel reményeik szerint 4-8 éves távlatban fogalmazhatják meg az együttműködés alapjait.

A közgyűlésen végül név szerinti szavazással döntöttek a salgótarjáni helyi járatú közlekedés változásáról. A baloldali városvezetés 8 igen és az ellenzék 5 nem szavazata mellett az előterjesztést elfogadták. Ennek értelmében lép életbe 2016. május 1-jétől az új helyi járatú menetrend Salgótarjánban.

(Fotó: Kopácsi Antal)

Forrás: Salgotarjan.hu/NOGRAD242016-04-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite