2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
ItthonMal Zrt. az állami felügyelet megvonását sürgeti

Mal Zrt. az állami felügyelet megvonását sürgeti


gátNem ismeri el a vörösiszap-katasztrófa miatti felelősségét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt., de a károk enyhítésére 1,5 milliárd forintot fordítana öt év alatt, és arra kéri a kormányzatot: ha "a feltételek lehetővé teszik", kapják vissza függetlenségüket, szüntessék meg az állami felügyeletet a cég felett - közölte Ruttner György, a timföldgyár jogi képviselője szerdán Budapesten.


A vörösiszap-katasztrófa károsultjai és a Mal Zrt. jogi képviselői között szerdán kezdődött meg a peren kívüli egyeztetés.
A jogászok úgy nyilatkoztak: a legfontosabb feladatnak azt tartják, hogy a károsultakon minél hamarabb segíteni tudjanak. A Mal Zrt. - ha a kormánybiztos hozzájárul - a legrövidebb időn belül 300 millió forintot fizetne be a pénzügyi alapba, majd évente további 300 millió forinttal járulna hozzá a kár megtérítéséhez, összesen 1,5 milliárd forintig.
Ruttner György, a zrt. ügyvédje kijelentette: nem segíti elő a kártérítést, a katasztrófa tényleges okainak és felelőseinek megállapítását, valamint a cég működését, ha kizárólag a cég vezetőit gyanúsítják meg a hatóságok, ugyanis a Mal Zrt. 1997-ben kompletten vette meg a vállalatot, és semmilyen problémáról nem kaptak jelentést. Hozzátette: a felelősség kérdését az 1980-as évekig, a tározók tervezésének és építésének idejéig visszamenőleg kell keresni, de felelősek lehetnek azok az intézmények és hatóságok is, amelyek kiadták a működési engedélyt, majd azt évente felülvizsgálták és mindent rendben találtak.
A Mal Zrt. jogi képviselője azt mondta, a cég a lehető leghamarabb szeretné kártalanítani az embereket, és ehhez 1,5 milliárd forintot ajánl fel. Ahhoz, hogy az évi 300 millió forintos hozzájárulást ki tudja termelni a Mal Zrt., arra kérik a kormánybiztost, hogy amint ezt a feltételek lehetővé teszik, kezdeményezze az állami felügyelet megszüntetését, ugyanis a hosszú távú és biztonságos működés a cégvezetés szerint csak így biztosított.
Magyar György, a károsultak jogi képviselője úgy nyilatkozott: a felajánlott 1,5 milliárdos összeg csak a közösségi károkat fedezi, az egyéni kártérítésre alkalmatlan. Az állami felügyelet megszüntetésének kezdeményezésére reagálva azt mondta: csak így biztosított, hogy a károsultak megkapják a kártérítést, ezért kezdeményezték, hogy a károkozók személyes vagyonát zárolják. Arra vonatkozóan, kik a károkozók, előzetes bizonyítási eljárás elrendelését kérték az ajkai bíróságtól.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite